Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ради Минчев е отстранен от длъжност, ще обжалва

Окръжният съд в Пловдив освободи от длъжност Ради Минчев като кмет на Перущица. Магистратите приеха искането на обвинението за отстраняване на Минчев, тъй като той може да въздейства на свидетели по делото, които са негови подчинени в общината, както и да борави с документи, свързани с разследването.


Все пак Минчев ще остане кмет до 4 октомври, когато Апелативният съд ще се произнесе по жалбата му, която внася днес защитата.

„Убеден съм в своята невинност“ – коментира накратко Минчев решението на съда. В съдебната зала той каза, че винаги е работил за обществената полза и е съдействал на разследването, което тече от 2014 година, така че не е необходимо отстраняването му от длъжност.

Това е христоматиен пример за това как държавата с лека ръка раздава едни пари по обществени поръчки, а други да не казвам с каква ръка какво ги правят“ – заяви в заключение съдията по делото и отстрани Минчев от длъжност.

Защитата на Минчев изтъкна, че на предишни две инстанции съдът е счел, че няма достатъчно обосновано предположение за подкуп и поиска кметът да продължи да изпълнява задълженията си, но магистратите не зачетоха това искане. Адвокат Стефан Левашки изтъкна, че Минчев движи в общината големи проекти по оперативни програми, които могат да бъдат блокирани.

Срещу 44-годишния Минчев са повдигнати 3 обвинения: за искане на 40 000 лева подкуп, за присвояване на 12 400 лева общински пари и за съзнателно използване на фалшифицирани документи по обществената поръчка от 130 000 лева за свлачището край Перущица. Той бе задържан на 13 септември заедно с бизнесмена Павлин Статев и софиянката Илияна Павлова.

Пловдивският апелативен съд промени на 20 септември мярката за неотклонение "задържане под стража", наложена на Ради Минчев и на другите двама oбвиняеми в "парична гаранция" в размер на по 10 000 лeвa за всеки от тях.

Магистратите прецениха, че най-тежкото обвинение срещу Минчев - за подкуп - не е обосновано в достатъчна степен и тримата обвинени няма опасност да се укрият или да извършат друго престъпление.

Апелативният съд в Пловдив ще преценява на 4 октомври дали Минчев да остане в кметския си кабинет.

В коментар лидерът на ДСБ в Пловдив - Йордан Иванов препотвърди политическата подкрепа на партията, която даде на кмета Минчев още в деня на задържането му. "Процесът е политически" е тезата му, аргументът е дългото държане на трупчета на делото, започнало след сигнал отпреди 2 години.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Двама мъже пострадаха при пожари в магазин и мелница

Двама мъже пострадаха при пожари в хранителен магазин в Пловдив и мелница до Асеновград.  Две пожарни и два дежурни екипа на Първа противопожарна служба в Пловдив са потушили пожар, възникнал снощи в хранителен магазин в града.  Там е пострадал 53-годишен мъж, който е е вдишал дим, получил изгаряния и е бил взет с линейка за преглед.  Огънят в..

обновено на 27.08.24 в 12:18

Нов център ще предоставя комплексни услуги в "Източен"

Център за интегрирани социални здравни услуги в район „Източен“ в Пловдив ще предоставя безплатно подкрепа за живеещите в района. Той беше открит Наталия Митева, заместник-министър на образованието и науката и от ресорния заместник-кмет Николай Бухалов.  В новия център ще работят осем души, които ще консултират нуждаещите се от образователни,..

публикувано на 27.08.24 в 12:15

Тийнейджър е задържан с фалшиви евробанкноти

Непълнолетен младеж бе задържан в Пловдив при опит да плати с фалшива евробанкнота в заложна къща. 17-годишният криминално проявен тийнейджър заплатил с подправена банкнота от 200 евро в заложна къща в областния град. Отзовалите се на сигнала служители от Второ РУ задържали извършителя, а при последвалия обиск от него са иззети 6 банкноти със..

публикувано на 27.08.24 в 12:09

Откриват център за социални и здравни услуги в Столипиново

Заместник-министърът на образованието Наталия Митева и заместник-кметът по спорт и младежки дейности Николай Бухалов ще открият Център за интегрирани социални здравни услуги в район „Източен“ в Пловдив. В него ще работят осем души, които ще консултират нуждаещите се от образователни, здравни и социални услуги. Специалистите ще осъществяват и..

обновено на 27.08.24 в 10:16

Представят с изложба идеите за бившата сграда на БНБ в Пловдив

Изложба, представяща резултатите от инициативата „Трезор за идеи: Конкурс за концепция за развитие на бившата сграда на БНБ, гр. Пловдив“ се открива днес на пл. "Централен". На 22 двустранни табла, експозицията представя получените 42 предложения от страната и чужбина. Те бяха внимателно разгледани и оценени от експертно жури с председател..

обновено на 27.08.24 в 10:16