Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска лекарка от Виена започва кампания за купуването на уникален медицински робот

Известната българска офтамоложка д-р Анелия Хохвартер, авторитетен лекар-офтамолог във Виена, ще представи първия си роман “Пътуване“ в Пловдив,  в галерия „Филипополис“.  Така тя  поставя начало  и на мащабна благотворителна кампания за закупуването на първия в България робот - ЛОКОМАТ. 

Лекарката  ще дари за каузата всички постъпления от продажбата на книгата. 

През деня, преди представянето на романа си, д-р Хохватер ще направи сложна операция в една от пловдивските очни клиники. Специален гост на представянето във "Филипополис" ще бъде 10- годишната пловдивчанката Лидия Ганева, която ще представя България на Евровизия.  

ЛОКОМАТ се използва при лечение и рехабилитация при пациенти с цялостна или частична загуба на двигателни функции, хора болни от множествена склероза, детска церебрална парализа, пациенти, прекарали инсулт или претърпели мозъчна травма, както и с болестта на Паркинсон, с цел да им помогне да проходят отново.

В България такъв вид рехабилитация не съществува, а нуждаещите се са десетки.  За да се осигури рехабилитация на деца в чужбина се организират многобройни дарителски кампании. "Пациентите от България поемат дълъг път към чужбина и то в инвалидни колички, плащат само част от терапията в чужди клиники по света и мечтаят да имат възможност за лечение и у нас !" разказва д-р Хохватер.

Българката е един от водещите офтамолози в Австрия. От 1997 г. работи в болницата „Рудолфщифтунг“, сега хирург офталмолог в Отделението по очни болести в същата болница. Д-р Хохвартер е преподавател в учебната база на клиниката към Медицинския университет – Виена, занимава се с научна дейност в областта на автоимунните заболявания и с последиците и уврежданията върху ретината. От 2007 г. е отговорник в областта на очните болести в комисията „Домашно насилие – изисквания и мерки в здравната система“ към Федералното министерство на здравето, семейството и младежта в Австрия, а от 2009 г. е в Комисията по международна медицина към Австрийското дружество на очните лекари, като отговаря за лекарските мисии и за проектите в чужбина.

Въпреки многобройните си ангажименти, лекарката отделя много време и средства за благотворителни каузи в България, където помага на много хора.

Началото на събитието е в 19 часа. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28