Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив е новото индустриално сърце на България

| обновено на 29.09.16 в 17:56
Снимка: Ж.Танчева, Радио Пловдив

Пловдив е новото индустриално сърце на България. Тук най-големият проблем за работещата индустрия е липсата на квалифицирани кадри. Тези факти дискутира днес кръглата маса „Инвестиции в образованието за бизнеса в Пловдив“. Подписан бе първият меморандум между Община Пловдив, представителите на бизнеса и Министерството на образованието и науката.

Това е успешен пример, и искам да заразим цяла България с него, каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Тя се ангажира да има представител в борда за професионално образование, както и всички гимназии да са по - отворени за съвместно обучение с фирмите. Меморандумът също така ще работи за обучение на кадри в средното и висше образование, които да останат да работят в 120-те предприятия на Тракия икономическа зона.

Бизнесът търси за следващите две години 1 000 инженери, както и 2 000 специалисти със средно професионално образование, подчерта пред форума министър Кунева. Тя акцентира, че тук се развива особено добре машиностроенето, хранителната промишленост, земеделието, както и IT сектора и аутсорсинг индустрията, където вече работят над  4 000 души.

Меглена Кунева подчерта, че е особено важно да се разяснява на родителите защо трябва децата да имат професионално образование. Сега в  83 професионални гимназии учат 23 000 ученици, което е недостатъчно за нуждите на бизнеса у нас. Тя даде пример, че има първите успешни партньорства на добри практики в Пловдив и областта. В община Раковски  започна обучение на ученици по специалност "Електроника, машини и апарати" в Професионалната гимназия в града, заедно с фирма от същия сектор.

Паралелно в Пловдив е разкрито дуално образование в Професионалната гимназия по дървообработване, предстои да се развива и проектът „Домино“ в Професионалната гимназия по механотехника – Пловдив и в Професионалната гимназия в Асеновград.

Кунева съобщи още, че иска структуриран подход към професионалното образованието и от вчера вече работи дирекция "Професионално образование и обучение" в МОН. Предстои до дни да бъде обявен конкурс за директор на тази дирекция.

Българското председателство на ЕС ще предложи на Европа най-добрите идеи свързани с компетентности и умения,  прогнозира Кунева. 

Тя отказа да коментира номинирането на Кристалина Георгиева от българска страна в надпреварата за избор на Генерален секретар на ООН с думите: Нека да има един говорител по тази тема.

Снимка


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изправят пред съда брутален домашен насилник

Районна прокуратура – Пловдив предаде на съд 30 годишният Цветомир Пенков, обвинен в домашно насилие над 24 годишната Ванеса, с която се живели на семейни начала и имат едногодишен син.  Случаят стана известен в началото на годината, когато жената бе приета в болница след брутален побой с множество тежки травми по лицето и тялото, сред които..

публикувано на 17.07.24 в 15:36

Вятърът затруднява борбата с пожара край Отец Паисиево

Продължава гасенето на големия пожар в Средна гора, обхванал близо 10 хиляди декара на няколко фронта. На този етап няма опасност за селата Отец Паисиево, Пролом, Бегово и Сърнегор, но вятърът затруднява работата на огнеборците.   Пожарът от калояновското село Отец Паисиево в момента гори над селото в посока брезовското село Сърнегор. Другата посока..

публикувано на 17.07.24 в 14:09

Пожарът край Отец Паисиево се разраства

Сложна остава обстановката в Средна гора  край калояновскто село Отец Паисиево. Пожарът  е обхванал 9 хиляди декара и е на четири фронта. С тежка техника се правят просеки, за да не се разпространи огъня и да навлезе в селото, както и в по-голям периметър, за да бъдат защитени карловското село Пролом, калояновското Бегово и брезовското Сърнегор...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Пожарът край Стрелча е локализиран

Пожарът край Стрелча е напълно локализиран. Продължава прокарването на просеки и неутрализирането на локални огнища. В момента на терен са над 100 души, огнеборци, лесничеи и доброволци.  Ограничаването на огъня, с тежки машини, продължи през цялата нощ. Следствие на голямото движение на тежка техника, днес се повреди главния водопровод на Стрелча...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство се включват военнослужещи. При необходимост в гасенето ще действат..

обновено на 17.07.24 в 12:01