Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издават осем книги на пловдивски автори с помощта на Общината

Днес бяха обявени  резултатите от проведения конкурс за проекти по Програмата на община Пловдив  „Финансиране на книги на пловдивски автори и важни за Пловдив издания“- 2016 година. 8 от общо кандидатствали 28 литературни проекта ще получат финансиране от общината. 

Ето и резултатите, по брой точки:

1.  Книгата на Eвгений Тодоров  „Запомнете Пловдив – 3“  (краезнание)  е получила 56 точки. Предложена е от издателство „Хермес“, а сумата, с която изданието ще бъде подпомогнато е 2500 лева.  

2.  Книгата на Ина Иванова „ Малки букви“( стихове)  е получила 46 точки. Предложена е от  „Жанет 45“, одобрената финансова подкрепа е 1800 лв.

3.  Книгата на Андрей Андреев „Възрожденският Пловдив и музиката“ ( монография) е получила 45 точки, предложена е от издателство  „Коала Прес“, отпуснатата сума е  2500  лв.   

4.  Авторът Георги Стоянов и неговия „Небесен огън“( роман) е получил 39 точки. Предложението е на издателство  „Летера“ , сумата е 2500 лв. 

5.  Книгата на проф. Никола Балабанов „Йоаким Груев – най-пловдивският книжовник“(  литературна  история) е със същия брой  точки - 39. Ще бъде издадена от университетското издателство на  ПУ „П. Хилендарски“, финансовата подкрепа е 1300 лв.

6.  Книгата на Атанаска Петкова „Сълза от изгрева“ (роман) е получила 38 точки.Предложението е на  „Летера“, сумата - 2000 лв. 

7.  Книгата на Пенка Калинкова „Истории от тютюневия град“( документалистика) е получила  37 точки. Предложението е на изд.  „Ракурси“,  отпуснатата сума е 1500 лв. 

8.  Пловдивската авторка Величка Настрадинова и книгата „Три приказки“ ( детска литература) е получила също 37 точки. Предложението е на издателство „Летера“, сумата - 2000 лв. 

Информацията за одобрените проекти беше представена от председателя на комисията – Младен Влашки. В състава на експертното жури са включени общо 7 членове, от които - трима изтъкнати университетски преподаватели, трима изявени пловдивски автори и един историк. Това са: Младен Влашки, проф. Огнян Сапарев, Антон Баев, Александър Секулов, Здравко Дечев, Недялко Славов и Стефан Шивачев.

Максималният брой точки, който един проект може да получи е 70, но през годините до сега не е имало такъв случай. Експертната комисия е взела решение, проекти, събрали под 35 точки,  да не се разглеждат. Всеки член попълва карта с оценките си, според критериите, които са ясно и точно формулирани. Конкурсът е изключително демократичен, всеки би могъл да участва, при това без ограничение в жанровете. 

„Лоша практика е да се кандидатства с ръкопис, отхвърлен предишна година“, разказа Младен Влашки. „Два такива проекта са подадени през 2016, при това без да е извършена никаква редакция на ръкописите.“ Той посочи, че книгите, подкрепени от издателства се оценяват и заради това, че вече е извършен подбор, преценено е качеството, за разлика от случаите, в които се представя просто оферта. 

През тази година, един от отхвърлените проекти е ръкописът „Тайни и загадки по залавянето на Левски“, написана от бивш следовател. Подобна книга вече има на българския пазар, преповтаря се стара хипотеза и се борави със същите факти. Други две от отхвърлените прделожения са се борили за преиздаване. Едната е имала тираж 50 броя, на принципа „самиздат“. „Не е това целта на програмата“ уточни Младен Влашки. „Идеята е да бъдат подкрепени важни за града издания, които не биха имали търговски успех на свободния пазар, но са ценни и важни за паметта на града. Издаването им и попадането в библиотеките е гаранция за запазването на тази памет“, допълни още Влашки.

Друг отхвърлен проект е „Изкуство, вдъхновено от хармонията и живота“, книга, посветена на 120 години от рождението на художничката Живка Пейчева. Независимо от повода и безспорния принос на художничката в пловдивското изобразително изкуство, книгата е по-скоро каталог с картини, а не монография, изследваща творчеството на Живка Пейчева. 

Ръкописът на Пенка Калинкова е получил 37 точки, тъй като се нуждае от последваща редакторска намеса, структуриране и подреждане, т.е. не е все още напълно готов, но пък темата е важна, актуална и изследването е ценно и важно за града.

Младен Влашки подчерта, че гласуваните суми не са за хонорари, те са предназначени за производствения процес по отпечатване, като за отделните проекти е различен. Така например, монографията на Андрей Андреев „Възрожденският Пловдив и музиката“, едно изключително сериозно, ценно и полезно изследване  изисква освен специфична редакторска работа и извършването на специфичен труд по подготовката за отпечатване на нотния материал, включен в книгата.  В този смисъл, общият разход по отпечатването на книгата би бил от порядъка на 7-8 хиляди лева, по програмата помощта е 2500 лева, от максимално възможната по регламент -  3000 лева. 

„Този сегмент литература навсякъде по света се подкрепя точно по този начин“, каза в заключение председателят на комисията Младен Влашки. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Цинга Манга Фънк гостуват в Пловдив

Барабанистът Кирил Добрев е една от емблематичните фигури в етно-група Булгара. От 20 години се занимава с композиране и саунд дизайн за различни филмови, театрални и музикални проекти. През 2003 печели Аскеер за авторска музика към театралния спектакъл “Дивите”. Съавтор е с Влади Михайлов на музиката към българското предложение за Оскар “Кецове”,..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

В "Срещите - разговор за морала

Преизвестно е - зад всяка криза стои моралът. А какво е моралът?  Илия Кожухаров, Петко Атанасов и отец Радослав Паскалев разсъждават в "Срещите" тази събота.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е!

публикувано на 26.04.24 в 10:15

Показват филми с "Поглед към другия"

Петдневна филмова поредица „Поглед към другия“ ще бъде представена от днес в Пловдив .  Международната селекция от киноразкази е инициатива на Гьоте институт - България  и сдружението „Арте Урбана Колектив“ и ще бъде показана в Лъки – Дом на киното. Програмата включва късометражни, документални и игрални европейски заглавия, както и..

публикувано на 26.04.24 в 06:37

Изложба на Александър Христев в галерия "Пловдив"

Дружеството на пловдивските художници представя изложбата „Палитра Европа“ на живеещия във Франция творец Александър Христев в галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет. Роденият през 1976 г. в Париж художник учи в реномирани частни училища в града, като след колежа посещава Екол  ПЕНИНЕНГЕН, Екол де ВОЗ АР, Ателие по живопис Де ла Вил..

публикувано на 26.04.24 в 06:29

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25