Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов проект, а не този на ФОРА, ще определи облика на централния площад

| обновено на 04.10.16 в 15:05

Община Пловдив ще избере как да продължи конкурса за реконструкция на площад „Централен“.  Ние ще надградим проекта на португалската фирма „Фора“, спечелила международния конкурс за площада. Също така решаваме, че проектът ще е на едно ниво, и няма да има подземно ниво. Това каза днес кметът на Пловдив Иван Тотев.

Той обясни, че НИНКН не са отхвърлили проекта на португалската фирма „Фора“, но са открили несъответствие в него с нашето законодателство. Това те са написали в записката с положително становище за бъдещите планове на общинската администрация.
 

От института не са разглеждали подробно проекта, но той ще се използва за основа на новия проект, каза още Тотев. По думите му управленското решение е да има нов площад само на едно ниво, защото така се пази в максимална степен археологията. Точно това не е било записано в португалския проект, каза кметът.

Той посочи още, че добре се възприема идеята за свързване на двете археологически пространства – форум „Север“ с форум „Запад“ и премахване на павилионите там. Ще се стартира процедура по целия обхват на проекта, пространството около бул. „Цар Борис III Обединител“, подлеза на улица „Гладстон“ и възстановяване на археологията на площада.

Целта е през 2018г. или началото на 2019-та година площадът да бъде открит и възстановен с археологическите разкопки.

Финансирането на площада ще бъде изцяло от общинския бюджет на Пловдив. Предвижда се над 9 млн. лева да се вложат в реконструкцията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Правим всичко възможно да няма санкции по проекта за Небет тепе

Все още водим разговори за оградата на Небет тепе с институциите. Това, което трябва да се случи, е община Пловдив да не губи средства по проекта - заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров пред журналисти.  Той припомни, че до края на годината средствата за археологията са били осигурени по програма, но от 31 декември всичко се плаща от общинския..

публикувано на 26.04.24 в 11:31

Оставиха в ареста трима, обвинени за изнудване за 173 000 лв в Пловдив

Прокуратурата в Пловдив повдигна обвинения на трима души за изнудване. Сечмейната двойка Николета Петкова и Теодор Сергиев, както и Филип Спасов са заплашвали и изнудвали 46-годишната Атанаска Домусчиева от Цалапица да им преведе 173 000 лева. Тримата са задържани, а Окръжната прокуратура ги е привлякла като обвиняеми за принуда и причиняване..

публикувано на 26.04.24 в 10:49

МЗ започва обследването на щетите от градушката в Първомайско

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Най-засегнатите..

обновено на 26.04.24 в 10:22

Общинските съветници на Пазарджик отложиха намаляването на заплатите си

Общинските съветници в Пазарджик отложиха намаляването на  месечните си възнаграждения , тъй като преди да бъде гласувано, предложението трябва да бъде подложено на обществено обсъждане.То предвиждаше съветниците да получават 20 процента от заплатата на председателя на местния парламент, а не определените в момента 45 процента. Предложението..

публикувано на 26.04.24 в 10:22

Кметът на Пловдив ще посети реновираната ДГ "Еделвайс"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров ще посети Детска градина „Еделвайс“ в Жилищен район „Тракия“, където бяха изпълнени мерки за енергийна ефективност. След това Костадинов ще посети и обновените детските градини „Десислава“ и „Светлина“. Реновирането на детска градина „Еделвайс“ е на стойност близо 1 млн. и 500 хил. лева., финансирани от..

публикувано на 26.04.24 в 08:51