Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Някои управляващи искат обяздване на съдебната система

За нас съдебната реформа е да влизат хора компетентни и почтени и никой да не се бърка в работата на съдиите като прилагат закона. Да няма политически и икономически натиск. Това е идеалната картина. Но много управляващи приемат съдебната реформа като обяздване на съдебната система. Това заяви за Радио Пловдив и.д. говорител на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова. Според нея с усилията на гражданското общество и на почтените политици може да се постигнат резултати в съдебната реформа, но това не става в кратки срокове.

В Пловдив предстои годишното събрание на съсловната организация на служителите на Темида, на което ще се обсъжда съдебната карта на натовареност на съдиите. Това е част от съдебната реформа, която още не е реализирана, защото не може да стане бързо, смята Нели Куцкова. Идеята й е там, където не се гледат много дела, да може да се закриват съдилища. А където са много натоварени, да има повече съдии. Темата е много чувствителна, защото хората, кметовете по места не искат да им се закриват съдилищата. От друга страна и за работещите в системата се създават трудности да сменят работното си място. Но целта е да има бързо правосъдие, а не да се чака с месеци и години. И това да стане без мого пари от бюджета.

Няма страна, където да има пълна удовлетвореност от работата на съда. Особено в гражданското правораздаване, където работя аз. Важно е обаче хората да имат увереността, че съдът прилата законите безпристрастно, а не по други механизми.

Нели Куцкова цитира проучване, според което хората, които по някаква причина са влизали в съда, имат много по-положително отношение към иституцията, отколкото тези, които ползват информация от външни източници.

Добрите неща, които върши ВСС, се засенчват от скандали на много ниско ниво. Това е много срамно. Очевидно е, че тези скандали са провокирани от представляващия ВСС Димитър Узунов, който очевидно няма представа какво е да си представляващ ВСС.

Скоро свършва мандата на този ВСС и ще трябва да се разделим както с хората, които не ни изложиха, така и с тези, от които се срамуваме. Но много е важно какво ще изберем в следващия ВСС – както от нашите професионални квоти, така и от парламента.

Цялото интервю с Нели Куцкова чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията.  Много се..

публикувано на 14.08.24 в 10:32

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08