Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломатическото ни разузнаване се провали и по дрехите, и по ума

За гафовете на дипломацията от подмяната на кандидатурите за ООН да облеклото на посланичката ни в Люксембург, което предизвика подигравателни коментари- разговаряме с Александър Йорданов - литератор с политическа и дипломатическа кариера.

Според него и трите "дамски" сюжета показват безсилието на дипломацията да се ориентира и да управлява процесите, които ни представят по света.

Йорданов коментира неуместността на издигането на кандидатурата на Ирина Бокова по принцип, тъй като тя разделя обществото,  а закъснялото й оттегляне е следващата стъпка, която поставя под съмнение дипломатическото ни разузнаване.

Според Йорданов при такава ситуация по- уместно би било държавата да остане без кандидат, отколкото последвалото номиниране на Кристалина Георгиева.

Русия отново ни излъга - е другата теза на Йорданов, като се има пред вид, че от Москва до последно идваха сигнали, че на върха на световната организация ще бъде подкрепена кандидатурата на жена от Източна Европа.

По отношение на недогледаната визия на новият ни посланик в Люксембург, чиято визия при представянето предизивка стотици коментари в социалните мрежи- екс посланикът ни в Полша и Македония обясни, че протоколът е строг, но винаги има начин човек да не стане за посмешище, спазвайки определени изисквания, особено тези, които са нетипични за българското облекло.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23