Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Яворов разпознах вълненията, които преживя и Испания

| обновено на 10.10.16 в 14:31

Испанският писател, поет, критик Мануел Рико Рего гостува на  Пловдив. Срещата  на четящите пловдивчани  с него е третатата от поредицата „Европейски писателски срещи в Пловдив“, които се провеждат в Балабановата къща в Стария град. 

В България високият гост  идва за първи път, за първи път и българските читатели ще се срещант с неговото творчество чрез  издадената от издателство „Жанет  45“ книга – сборник с лирични творби „Поеми“. Изданието е двуезично и съдърба 20 поеми, писани в периода между 80-те години до днес.  

СнимкаМануел Рего е президент на  съюза на испанските писатели и носител  на най-голямата награда за литература в Испания – „Хуан Рамон Хименес“. 

Писателят определя себе си като  поет, пишещ с уважение към личната, социалната и обществената памет, чиито стихове съдържат любов и  изненада, свързана с пътувания в  ралични страни.

На журналистически въпрос дали познава български автори, Мануел Рико Рего отговори, че познанията му са малко, но авторът, който познава добре и чийто превод на испански носи със себе си и в момента е Пейо Яворов. „Запознах се с творчеството му в т.нар. „начало на прехода в Испания“ в края на 70-те години. Разпознах в творбите му точно същите  социални и обществени вълнения и трепети, които преживявахме и ние в Испания“. 

Като Президент на Съюза на испанските писатели, той сподели че интересът му към представяне на български автори вече е трайно оформен и той обещава да работи в тази посока. Съюзът е независима организация, която не е свързана или зависима от държавата, но която има своя изградена система, позволяваща да бъдат издавани дори неизвестни автори. 

В Испания, както и в България, повечето пишещи хора не се издържат само от писане на литература. Повечето от тях работят в „полето на литературата“, като изнасят лекции, пишат статии, изнасят рецитали, участват в конференции и други, свързани дейности, разказа още Мануел Рико Рего.

Мануел Рико Рего сподели, че е изключително горд от факта, че е поканен да представи испанската култура, чрез участието си в Европейските писателски срещи в Пловдив. В началото на годината, той е посетил Сан Себастиан – културна столица през настоящата година и счита, че изборът на градовете за Европейски столици на културата предполага един сериозен импулс за развитието на културата, който е изключително ценен. 

Гостуването му в Пловдив го изпълва с огромно удовлетворение и заради факта, че много български испанисти следят отблизо и познават развитието на испанската култура. Самият той, роден през 50-те, започнал да публикува активно през 80-те е избрал 20 творби, включени в сборника, които представят различни етапи от творчеството му, писани в различни години. 

„Това е поезия, която говори за личната и обществената памет.“ каза Рего. Това са стихотворения за любов, за преживявания от пътувания, за съпреживени мигове от срещи с други автори ( напр. с мексиканския му колега Хелман, по време на обща вечеря във Франкфурт), дори такива, които отразяват социални движения ( стихотворение, написано в резултат на едно пътуване до Чикаго и възникналите асоциации с времето на синдикалните борби през  20-те и 30-те години). 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стартира фестът "Пловдив вайбс"

Тазгодишното издание на фестивала Plovdiv Vibes, което ще се проведе от 19-ти до 28 април, е посветено на темата „Трансформации“ и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития в седем различни градски зони. Акценти във форума са фотографските изложби „Трансформации“ на Ивайло Станджиков  и изложбата Градът – преди и..

публикувано на 19.04.24 в 06:29

Юлияна Фархи представя книгата "Сефарадските ни корени"

Книгата „Сефарадските ни корени“ от изследователката на сефарадските бит и култура Юлияна Фархи ще бъде представена в сградата на Организация на евреите „Шалом“-Пловдив. Евреи населяват българските земи от древността. В съвременността евреите в България принадлежат към двете основни групи: сефаради и ешкенази. Сефарадите са потомци на еврите,..

публикувано на 19.04.24 в 06:24

Представят фотоизложбата "Непознатият Казахстан"

Посолството на Казахстан съвместно с почетното консулство на Казахстан в Пловдив тържествено ще открият фотоизложбата "Непознатият Казахстан".   Паната със снимките, показващи чудни природни гледки, са разположени в началото на Цар-Симеоновата градина, до площад “Централен” и до Военния клуб. Убеден съм, че провеждането на подобни..

публикувано на 18.04.24 в 07:15

Изложба показва историята на пловдивския храм "Св. Димитър"

С изложба в Народна библиотека  „Иван Вазов“ Пловдив, посветена на пловдивския храм „Свети Димитър“, който бе възстановен и продължава да се поддържа със средства на Спомоществователно сдружение  „Свети Димитър“, ще бъде отбелязана 20-годишнината от неговото създаване.   Експозицията се състои от десет пана, проследяващи  историята на..

публикувано на 18.04.24 в 06:35

Конференция представя изследване на българското село

Научна конференция „ Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, идентичност, наследяване” ще събере учени в областта на културната и социалната антропология, етнологията и социологията от цялата страна. Конференцията ще се проведе в периода 18-20 април 2024 г. в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски”, зала "Компас"...

обновено на 17.04.24 в 14:19