Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Яворов разпознах вълненията, които преживя и Испания

| обновено на 10.10.16 в 14:31

Испанският писател, поет, критик Мануел Рико Рего гостува на  Пловдив. Срещата  на четящите пловдивчани  с него е третатата от поредицата „Европейски писателски срещи в Пловдив“, които се провеждат в Балабановата къща в Стария град. 

В България високият гост  идва за първи път, за първи път и българските читатели ще се срещант с неговото творчество чрез  издадената от издателство „Жанет  45“ книга – сборник с лирични творби „Поеми“. Изданието е двуезично и съдърба 20 поеми, писани в периода между 80-те години до днес.  

СнимкаМануел Рего е президент на  съюза на испанските писатели и носител  на най-голямата награда за литература в Испания – „Хуан Рамон Хименес“. 

Писателят определя себе си като  поет, пишещ с уважение към личната, социалната и обществената памет, чиито стихове съдържат любов и  изненада, свързана с пътувания в  ралични страни.

На журналистически въпрос дали познава български автори, Мануел Рико Рего отговори, че познанията му са малко, но авторът, който познава добре и чийто превод на испански носи със себе си и в момента е Пейо Яворов. „Запознах се с творчеството му в т.нар. „начало на прехода в Испания“ в края на 70-те години. Разпознах в творбите му точно същите  социални и обществени вълнения и трепети, които преживявахме и ние в Испания“. 

Като Президент на Съюза на испанските писатели, той сподели че интересът му към представяне на български автори вече е трайно оформен и той обещава да работи в тази посока. Съюзът е независима организация, която не е свързана или зависима от държавата, но която има своя изградена система, позволяваща да бъдат издавани дори неизвестни автори. 

В Испания, както и в България, повечето пишещи хора не се издържат само от писане на литература. Повечето от тях работят в „полето на литературата“, като изнасят лекции, пишат статии, изнасят рецитали, участват в конференции и други, свързани дейности, разказа още Мануел Рико Рего.

Мануел Рико Рего сподели, че е изключително горд от факта, че е поканен да представи испанската култура, чрез участието си в Европейските писателски срещи в Пловдив. В началото на годината, той е посетил Сан Себастиан – културна столица през настоящата година и счита, че изборът на градовете за Европейски столици на културата предполага един сериозен импулс за развитието на културата, който е изключително ценен. 

Гостуването му в Пловдив го изпълва с огромно удовлетворение и заради факта, че много български испанисти следят отблизо и познават развитието на испанската култура. Самият той, роден през 50-те, започнал да публикува активно през 80-те е избрал 20 творби, включени в сборника, които представят различни етапи от творчеството му, писани в различни години. 

„Това е поезия, която говори за личната и обществената памет.“ каза Рего. Това са стихотворения за любов, за преживявания от пътувания, за съпреживени мигове от срещи с други автори ( напр. с мексиканския му колега Хелман, по време на обща вечеря във Франкфурт), дори такива, които отразяват социални движения ( стихотворение, написано в резултат на едно пътуване до Чикаго и възникналите асоциации с времето на синдикалните борби през  20-те и 30-те години). 
Още от категорията

Поредно признание за талантливия пианист Борко

Почетен плакет на Община Пловдив  връчи кмета на Пловдив  Здравко Димитров на  9-годишния пианист Борис Дюлгеров в заседателната зала на пл. „Стефан Стамболов“. Малкият виртуоз  е носител на редица наши и международни награди, сред които „златен медал“ от  тазгодишния Международния музикален конкурс в Сицилия, на най-престижната  награда..

публикувано на 22.04.21 в 14:18

Първите два романа на писателя Галин Никифоров в ново издание

„Добро момче. Умерено нежно” на Галин Никифоров е омнибус, в който привидно коренно различни истории се допълват в прецизен механизъм, трансформиращ дори и ежедневни случки в смайващи фрагменти от калейдоскопа на живота, пишат от издателство "Сиела". Преди екранизацията на „Тяло под роклята“ един от най-добрите български автори се завръща..

публикувано на 22.04.21 в 07:14

Галерия "Лабиринт" представя Венцислав Диков в Пловдив

Галерия " Лабиринт " открива първата изложба от 2006 г. насам в Пловдив на Венцислав Диков . "Сън" е естествено продължение на неговата изложба "Шаман" през март в София. С новите си картини Венцислав Диков навлиза в света на сънищата. Свят, в който нищо не е точно такова, каквото би трябвало да бъде, или направо въобще не е ясно какво е...

публикувано на 22.04.21 в 06:08

Изложба на наградени ученици от НХГ "Ц. Лавренов" в "Arsenal of art"

Изложба на ученици от НХГ "Цанко Лавренов ", които са носители на награди се открива в галерия "Arsenal of art" в Пловдив. Събитието се осъществява след покана от известния пловдивски художник Ангел Гешев, който е собственик на изложбеното пространство. Ще бъдат представени живописни, графични и скулптурни произведения на талантливи гимназисти,..

публикувано на 22.04.21 в 06:01

Деца в оркестъра

Проектът "Деца в оркестъра" е   насочен към занимания с деца, лишени от родителска грижа. Музикалните педагози Албена Бяндова и Диана Петкова, от къща за музикални вълюебства "Дивизи", провеждат ежеседмични занимания с малчугани на възраст от 3 до 12 г.,  от ЦНСТ „Детска къща“ – Пловдив. Чрез игри и иновативни методи децата ще се запознаят с..

публикувано на 21.04.21 в 15:04