Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Яворов разпознах вълненията, които преживя и Испания

| обновено на 10.10.16 в 14:31

Испанският писател, поет, критик Мануел Рико Рего гостува на  Пловдив. Срещата  на четящите пловдивчани  с него е третатата от поредицата „Европейски писателски срещи в Пловдив“, които се провеждат в Балабановата къща в Стария град. 

В България високият гост  идва за първи път, за първи път и българските читатели ще се срещант с неговото творчество чрез  издадената от издателство „Жанет  45“ книга – сборник с лирични творби „Поеми“. Изданието е двуезично и съдърба 20 поеми, писани в периода между 80-те години до днес.  

СнимкаМануел Рего е президент на  съюза на испанските писатели и носител  на най-голямата награда за литература в Испания – „Хуан Рамон Хименес“. 

Писателят определя себе си като  поет, пишещ с уважение към личната, социалната и обществената памет, чиито стихове съдържат любов и  изненада, свързана с пътувания в  ралични страни.

На журналистически въпрос дали познава български автори, Мануел Рико Рего отговори, че познанията му са малко, но авторът, който познава добре и чийто превод на испански носи със себе си и в момента е Пейо Яворов. „Запознах се с творчеството му в т.нар. „начало на прехода в Испания“ в края на 70-те години. Разпознах в творбите му точно същите  социални и обществени вълнения и трепети, които преживявахме и ние в Испания“. 

Като Президент на Съюза на испанските писатели, той сподели че интересът му към представяне на български автори вече е трайно оформен и той обещава да работи в тази посока. Съюзът е независима организация, която не е свързана или зависима от държавата, но която има своя изградена система, позволяваща да бъдат издавани дори неизвестни автори. 

В Испания, както и в България, повечето пишещи хора не се издържат само от писане на литература. Повечето от тях работят в „полето на литературата“, като изнасят лекции, пишат статии, изнасят рецитали, участват в конференции и други, свързани дейности, разказа още Мануел Рико Рего.

Мануел Рико Рего сподели, че е изключително горд от факта, че е поканен да представи испанската култура, чрез участието си в Европейските писателски срещи в Пловдив. В началото на годината, той е посетил Сан Себастиан – културна столица през настоящата година и счита, че изборът на градовете за Европейски столици на културата предполага един сериозен импулс за развитието на културата, който е изключително ценен. 

Гостуването му в Пловдив го изпълва с огромно удовлетворение и заради факта, че много български испанисти следят отблизо и познават развитието на испанската култура. Самият той, роден през 50-те, започнал да публикува активно през 80-те е избрал 20 творби, включени в сборника, които представят различни етапи от творчеството му, писани в различни години. 

„Това е поезия, която говори за личната и обществената памет.“ каза Рего. Това са стихотворения за любов, за преживявания от пътувания, за съпреживени мигове от срещи с други автори ( напр. с мексиканския му колега Хелман, по време на обща вечеря във Франкфурт), дори такива, които отразяват социални движения ( стихотворение, написано в резултат на едно пътуване до Чикаго и възникналите асоциации с времето на синдикалните борби през  20-те и 30-те години). 
Още от категорията

"Срещите" в очакване на Рождество Христово

До големия ден, Рождество Христово, в "Срещите" ще  опитаме да  поразсъждаваме  пак върху вечните истини, върху нещата, които ни правят човеци. Започваме тази събота с питането: "Кога човекът се досеща, че заобикалящата го реалност е по-сложна от  повърхностната й предвидимост, че има едно трудно обяснимо тайнство.  Иначе казано, ще се потърсим сред..

обновено на 05.12.20 в 07:59

Празнуваме деня на Св. Сава

Православната църква чества деня на Свети Сава Освещени, построил в края на живота си множество манастири и болници. Син на аристократичен род, на 18 години става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. Свети Сава дава цялото си наследство за построяването на странноприемници, болници и един манастир до град Йерусалим...

публикувано на 05.12.20 в 07:40

"Изгубеният Пловдив" в календар на Историческия музей

Календарът за 2021 година "Изгубеният Пловдив" на Историческия музей в Пловдив  включва сгради и обекти на емблематични за града и безвъзвратно разрушени сгради и обекти. За всеки от тях освен оригиналните им снимки е включен и текст. Директорът на Историческия музей Стефан Шивачев  в интервю за Радио Пловдив разказва за тях.  Календарът започва с..

обновено на 04.12.20 в 12:00

Онлайн изложба на художниците от „Collegium pro arte+”

Преподавателите от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов"  - Пловдив представят обща виртуална изложба. Тя се организира от „Collegium pro arte+” - творческо обединение на специалистите художници от НХГ.  Всички участници преподават по специални предмети в Художествената гимназия и са утвърдени автори с богати творчески биографии, и активна..

публикувано на 04.12.20 в 11:51

Християнството у нас се изповядва на битово и суеверно ниво

За духовните послания  и народната традиция в отбелязването на празника на Св. Николай Мирликийски Чудотворец / Никулден . Интервю с философа проф. Георги Каприев, университетски преподавател. Философът каза, че абсолютно удостоверена исторически е фигурата на Свети Николай. Неговите мощи са пренесени от град Мира, където е бил епископ и отиват..

публикувано на 04.12.20 в 11:12