Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив ще изгражда S-ban

| обновено на 12.10.16 в 14:09

Община Пловдив рестартира идеята за създаване на градска железница.  За целта тя поиска БДЖ да й предостави безвъзмездно неизползваемите ж. п. линии в града. Предложението на  заместник-кмета Дмитър Кацарски ще бъде разгледано на  сесията  на общинския съвет в петък. 

Идеята е Общината да изгради S-бан, който да интегрира  транспортната система и да се движи до близките населени места на отстояние  от 10 до 15 км. Новата  система за превоз на гражданите ще осигури  бърз релсов транспорт, който да стане  гръбнак  на системата на масовия градски транспорт. 

Гошо Къчков, експерт в жп клон - ПловдивСега голяма част от  релсовите участъци са изостанали и запустели и не се изполpват. Според вносителя, ако  идеята стане факт, тя ще реши  до голяма степен  проблема със задръстванията в градския трафик и ще  способства за  решаване на важен екологичен проблем, свързан с чистотата на въздуха. 

Гошо Къчков  -  експерт  в ЖП – клон Пловдив и председател на транспортната комисия в ОбС подчерта, че при добро планиране и оценка на активите от страна на Общината, могат да бъдат привлечени еврfпейски средства за реализация на идеята. 

Той обясни, че в момента поисканата от общината инфраструктура пустее и трудно се охранява. Идея за създаване на градска железница имаше в мандата на бившия кмет Спас Гърневски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ликвидирани са птиците, заболели от грип във ферма в Стряма

П редприемаме всички мерки за ограничаване и ликвидиране на огнището с птичи грип в Пловдивска област. След заседанието на  Областната епизоотична комисия, свикана във връзка с установеното от БАБХ огнище на Инфлуенца А в Държавното ловно стопанство в Стряма  областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева увери, че към..

публикувано на 02.10.24 в 15:28

Анализират данните от черната кутия на разбилия се L-39

Няма изгубени данни в резултат на катастрофата. Това заяви пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов във връзка със снетите данни от „черната кутия" на катастрофиралия учебно-боен самолет L-39.  „Това, което се извърши в Чехия, е заводът, с неговите средства и инструменти, да свали данните от „черната кутия". Разчитане на..

публикувано на 02.10.24 в 15:25

Мъж пострада при пожар на газова бутилка в Панагюрище

50-годишен мъж пострада при пожар на газова бутилка в Панагюрище. От пожарната уточняват, че сигналът е подаден минути преди 21 ч. снощи в РДПБЗН – Пазарджик.  Мъжът е с изгаряния от I-ва и II-рa степен на 40% от тялото на горни и долни крайници. Откаран е от екип на ЦСМП – Панагюрище в клиника по изгаряния в гр. Пловдив.  Причината за инцидента..

публикувано на 02.10.24 в 07:10

Ремонтират пътя Костиево - Радиново - Бенковски

Днес започва ремонтът на общинския път Костиево – Радиново – Бенковски, съобщиха от община „Марица“.  Първата копка ще бъде направена на входа на с. Костиево до Стопанския двор .  Проектът е финансиран с 5 949 798 лв.   от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  Дължината на трасето е 7,360 км, а срокът за изпълнение - 359..

публикувано на 02.10.24 в 06:24

Продължават протестите в село Труд за редовен транспорт

Въпреки взетото решение да се увеличат курсовете на маршрутка № 5 в село Труд протестите ще продължат. Това съобщават от Сдружението "Бъдеще за село Труд", които организираха протест в неделя и затвориха закратко пътя Пловдив - Карлово в района на селището. Труд излиза на протест срещу липсата на редовен транспорт до Пловдив Протестиращите..

публикувано на 02.10.24 в 06:10