Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Твърденията за скок на заплатите в здравеопазването са манипулация

Д-р Галинка Павлова - заместник-председател на БЛС

В колективния трудов договор, подписан в сферата на здравеопазването, се посочва не увеличаване на работните заплати, а увеличаване на минималните осигурителни прагове. На практика това означава само едно: гарантирано увеличаване на приходите в държавата от завишените осигуровки – личните и тези, на работодатели, изчислени върху по-високия осигурителен праг. 

Самите лечебни заведения в повечето случаи, ако нямат достатъчен финансов ресурс – тези, които се финансират от здравната каса, не биха могли да увеличат  заплатите на хората и най-вероятно тези възнаграждения ще останат същите. Дори имаме съмнения, че по този начин, когато повече средства отиват за осигуровки, ще остане реално по-малка сума за възнаграждения и сигурно ще се стигне не до увеличаване, а до намаляване на заплатите, съкращения, повече дългове на лечебните заведения, а за някои от тях – и до фалит. Това заяви д-р Галинка Павлова.

По думите й, БЛС приветства желанието да бъдат увеличени възнагражденията на медицинските специалисти – лекари, акушери, лаборанти,сестри, но цифрите, които са  изнесени в публичното пространство, са единствено пожелателни. Увеличението е възможно само за лечебните заведения на бюджетна издръжка, а за финансираните от Здравната каса, увеличението не може да се случи. В подписания рамков договор е посочено, че няма да се увеличава ресурсът на  здравната каса. Как тогава ще постигнем увеличаване на заплатите с 15 или 30%, ако общо този ресурс не бъде увеличен?!  Винаги сме казвали от Лекарския съюз, че бюджетаът на касата е недофинансиран, че клиничните пътеки, които са силно подценени, са много и в тях не е включен трудът на лекара. Твърденията за увеличение на възнагражденията здвучат популистки във времето преди избори – дори -  манипулативно и няма как да бъдат  постигнати, подчерта още заместник-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова. 

Най-голямата диспропорция при разпределението на средствата в здравеопазването е в бързият темп на  нарастване на сумите за лекарства. Около  един милиард и 200 милиона са  необходими, за да се покрият лекарствата за домашно, болнично и онколечение. Сумата за това е порастнала около 4 пъти през последните две години. В същото нреме обаче изостава финансирането в извънболничната помощ. В болниците пък има голяма отворена ножица между различните пътеки. Някои от тях са добре финансирани, а други – силно подценени, губещи и това води до отказ на лекарите да работят и специализират по тези специалности, уточни д-р Павлова.  

  


Още от категорията

Националният план за борба с пандемии трябва да се прилага

От 14 години страната ни има Национален план за борба с пандемии, но управляващите досега не успяха да го прочетат, нито да го приложат, камо ли да го актуализират. Това припомни  д-р Антония Първанова , специалист по обществено здраве и бивш евродепутат. Преминала два пъти през COVID-инфекцията само за 8 месеца, тя сподели личен и професионален..

публикувано на 02.12.20 в 17:22
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и директорът на болницата д-р Цветан Дафов

Преболедували Ковид-19 се възстановяват във Велинград

В Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация на пневмофизиатрични заболявания "Света Петка Българска" се постъпва с направление от личния лекар или от пулмолог. Лечебното заведение е на подчинение на Минитерството на здравеопазването, а през ноември бе посетено от вицепремиера и минитър на туризма Марияна Николова.  Ние..

публикувано на 02.12.20 в 16:15

Управлението на кризата с пандемията е неадекватно

Правителството прие  план за управление на пандемията. Здравният министър обяви, че от новата  година започва ваксинацията на населението у нас срещу Ковид-19.   Предвид продължаващата вече девети месец официално обявена пандемия, как се управлява тя у нас? Какво зрънце в броеницата е този план? Тази криза не се управлява и това..

публикувано на 02.12.20 в 16:07

ГЕРБ нямат интерес от отлагане на изборите

"ГЕРБ нямат интерес от отлагане на парламентарните избори, които трябва да се проведат напролет, защото ограничителните мерки срещу коронавируса допълнително намаляват подкрепата за тях", смята политологът Иво Инджов.  Като обективни причини за подобно отлагане той посочи допълнително влошаване на епидемичната обстановка, както и евентуално..

публикувано на 02.12.20 в 15:12

"Българската Коледа" помага на малката Ирен от Калояново

Двегодишната Ирен Иванова от пловдивското село Калояново е дете с увреждания от самото си раждане. Момиченцето страда от детска церебрална парализа и вродена хидроцефалия. Тъй като е родена преждевременно, се наложило да престои в кувьоз, разказва майка й Йоана Мисирова, която отглежда сама детето си. „ Дъщеря ми е на 2 годинки в момента,..

публикувано на 02.12.20 в 14:39