Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Актуализация на възнагражденията - след изработен механизъм за МРЗ

Седем са основните показатели, за които бизнесът настоява при определяне на минималната работа заплата. Кои са определящите параметри за допустимия скок на минималните възнаграждения в държавата и защо заплатите трябва да растат под натиска на пазара на труда, а не – с административни мерки – събеседник -  Димитър Бранков – заместник-председател на БСК. 

Със синдикатите и с Правителството имаме обща позиция за ратификация на конвенция 131. Тя е стара, от 74 г- и не е ратифицирана в България, но няма правни пречки принципите й да бъдат приложени на наша почва,  подчерта Димитър Бранков.

По думите му, става дума за пет фактора, които са споменати в конвенцията които трябва да бъдат обвързани с подходящи показатели, отразяващи тези принципи, заяви Димитър Бранков. Той уточни, че първото е, че МРЗ трябва да отразява издръжката на живота на работника и неговото семейство, но  – паралелно със социалното подпомагане. Съвсем  реалистично не се разчита работникът да издържа семейството си само получавайки  минимална работна заплата.  На второ място става дума за отчитане на средните нива на заплащане, на производителността на труда и необходимостта от поддържане на високо  ниво на заетост.  За да бъдат приложени тези изисквания на Конвенцията, е необходим набор от показатели, които БСК е предложила.  В бюджетната сфера за тях е необходим дебат и социален диалог. На международно ниво обаче съществуват съответните конвенции, които допускат свобода на колективното трудово договаряне. Допуснати са изключения, които държавите обаче сами трябва да решат при сключване на браншови колективни трудови договори в публичната сфера, бюджетната и държавната администрация, отчитайки, че формирането на заплатите в тях се подчинява на други правила, тъй като те не са пазарно ориентирани.

 В рамките на бюджетната сфера нашумяха три такива споразумения, подчерта Бранков.  Ние имаме доста коментари за начина, по който е подписано колективното трудово споразумение в сферата на здравеопазването – между работодателите и синдикатите. Здравеопазването е разделено на различни сфери и съвсем различни са ситуациите в държавните, в частните и в общинските болници. Голяма част от тях са задлъжнели и не могат да посрещат задълженията си по доставки, работни заплати и за нас следваше това да бъде обект на договаряне веднага след определянето на механизъм за минимална работна заплата, подчерта Димитър Бранков. Позицията на четирите работодателски национално представени организации е обща – преговорите по актуализация на постигнати вече браншови колективни трудови договори следва да се състоят, след като бъде определен механизъм за минимална работна заплата. Това трябва да стане в работната група към министерството на труда, която функционирала от началото на годината, но досега е имала не повече от 2-3 събирания, подчерта още Диимитър Бранков – заместник-председател на БСК.


Още от категорията

В Панагюрище има проблем със завърналите се от чужбина

От утре, 3 април, в Панагюрище са въвежда вечерен час. О коло 10 процента  от хората са недобросъвестни, недисципилнирани и нарушават препоръчаните мерки,  обясни мотивите си затова кметът Никола Белишки.  В града  няма заразен с коронавирус, но проблем за местната власт  има със завърналите се от чужбина , о т рискови държави с коронавирус заяви..

публикувано на 02.04.20 в 11:00

Ученици рисуват коронавируса в Грохотно

В родопското село Грохотно провеждат ученически конкурс за рисунки, посветени на коронавируса. Инициатор е директорът на Основно училище „Гео Милев“ в девинското село Фани Василева. "Да можем да покажем нашите познания и начини на опазване от разпространение на коронавируса", така тя мотивира идеята си. Вече има предадени няколко рисунки. "Самия вирус..

публикувано на 02.04.20 в 10:23

Сега е важна солидарността, а равносметките - след кризата

Две трети от хората България смятат, че въведените ограничителни мерки са достатъчни, показва изследване на социологическата агенция „Галъп интернешънъл“.  15 на сто от запитаните са определили мерките като „вече непоносими“. Като обезпокоителни социолозите от „Галъп“ отчитат отговорите, свързани с икономическото състояние на хората...

публикувано на 01.04.20 в 17:18

Все още сме далеч от нов дълг от 10 милиарда лева

Както стана ясно, заради изследванията за коронавирус, които трябва да бъдат направени на депутатите, утрешното пленарно заседание на Народното събрание, на което трябваше да се гледа актуализацията на бюджета, се отменя. Днес не се проведе и заседанието на бюджетната комисия, което също трябваше да обсъди темата. По този повод депутатът от левицата..

публикувано на 01.04.20 в 15:58

Новият блок на Инфекциозна е готов за болни с Covid-19

Напълно готов е специален блок към Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Свети Георги“, който е обособен изцяло за лечение на пациенти с Covid-19. Това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Карен Джамбазов, директор на УМБАЛ „Свети Георги“. В него са разкрити 36 легла за болни с леки и средно тежки форми на болестта. Шест от леглата са оборудвани..

публикувано на 01.04.20 в 15:10