Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Актуализация на възнагражденията - след изработен механизъм за МРЗ

Седем са основните показатели, за които бизнесът настоява при определяне на минималната работа заплата. Кои са определящите параметри за допустимия скок на минималните възнаграждения в държавата и защо заплатите трябва да растат под натиска на пазара на труда, а не – с административни мерки – събеседник -  Димитър Бранков – заместник-председател на БСК. 

Със синдикатите и с Правителството имаме обща позиция за ратификация на конвенция 131. Тя е стара, от 74 г- и не е ратифицирана в България, но няма правни пречки принципите й да бъдат приложени на наша почва,  подчерта Димитър Бранков.

По думите му, става дума за пет фактора, които са споменати в конвенцията които трябва да бъдат обвързани с подходящи показатели, отразяващи тези принципи, заяви Димитър Бранков. Той уточни, че първото е, че МРЗ трябва да отразява издръжката на живота на работника и неговото семейство, но  – паралелно със социалното подпомагане. Съвсем  реалистично не се разчита работникът да издържа семейството си само получавайки  минимална работна заплата.  На второ място става дума за отчитане на средните нива на заплащане, на производителността на труда и необходимостта от поддържане на високо  ниво на заетост.  За да бъдат приложени тези изисквания на Конвенцията, е необходим набор от показатели, които БСК е предложила.  В бюджетната сфера за тях е необходим дебат и социален диалог. На международно ниво обаче съществуват съответните конвенции, които допускат свобода на колективното трудово договаряне. Допуснати са изключения, които държавите обаче сами трябва да решат при сключване на браншови колективни трудови договори в публичната сфера, бюджетната и държавната администрация, отчитайки, че формирането на заплатите в тях се подчинява на други правила, тъй като те не са пазарно ориентирани.

 В рамките на бюджетната сфера нашумяха три такива споразумения, подчерта Бранков.  Ние имаме доста коментари за начина, по който е подписано колективното трудово споразумение в сферата на здравеопазването – между работодателите и синдикатите. Здравеопазването е разделено на различни сфери и съвсем различни са ситуациите в държавните, в частните и в общинските болници. Голяма част от тях са задлъжнели и не могат да посрещат задълженията си по доставки, работни заплати и за нас следваше това да бъде обект на договаряне веднага след определянето на механизъм за минимална работна заплата, подчерта Димитър Бранков. Позицията на четирите работодателски национално представени организации е обща – преговорите по актуализация на постигнати вече браншови колективни трудови договори следва да се състоят, след като бъде определен механизъм за минимална работна заплата. Това трябва да стане в работната група към министерството на труда, която функционирала от началото на годината, но досега е имала не повече от 2-3 събирания, подчерта още Диимитър Бранков – заместник-председател на БСК.


Още от категорията

Националният план за борба с пандемии трябва да се прилага

От 14 години страната ни има Национален план за борба с пандемии, но управляващите досега не успяха да го прочетат, нито да го приложат, камо ли да го актуализират. Това припомни  д-р Антония Първанова , специалист по обществено здраве и бивш евродепутат. Преминала два пъти през COVID-инфекцията само за 8 месеца, тя сподели личен и професионален..

публикувано на 02.12.20 в 17:22
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и директорът на болницата д-р Цветан Дафов

Преболедували Ковид-19 се възстановяват във Велинград

В Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация на пневмофизиатрични заболявания "Света Петка Българска" се постъпва с направление от личния лекар или от пулмолог. Лечебното заведение е на подчинение на Минитерството на здравеопазването, а през ноември бе посетено от вицепремиера и минитър на туризма Марияна Николова.  Ние..

публикувано на 02.12.20 в 16:15

Управлението на кризата с пандемията е неадекватно

Правителството прие  план за управление на пандемията. Здравният министър обяви, че от новата  година започва ваксинацията на населението у нас срещу Ковид-19.   Предвид продължаващата вече девети месец официално обявена пандемия, как се управлява тя у нас? Какво зрънце в броеницата е този план? Тази криза не се управлява и това..

публикувано на 02.12.20 в 16:07

ГЕРБ нямат интерес от отлагане на изборите

"ГЕРБ нямат интерес от отлагане на парламентарните избори, които трябва да се проведат напролет, защото ограничителните мерки срещу коронавируса допълнително намаляват подкрепата за тях", смята политологът Иво Инджов.  Като обективни причини за подобно отлагане той посочи допълнително влошаване на епидемичната обстановка, както и евентуално..

публикувано на 02.12.20 в 15:12

"Българската Коледа" помага на малката Ирен от Калояново

Двегодишната Ирен Иванова от пловдивското село Калояново е дете с увреждания от самото си раждане. Момиченцето страда от детска церебрална парализа и вродена хидроцефалия. Тъй като е родена преждевременно, се наложило да престои в кувьоз, разказва майка й Йоана Мисирова, която отглежда сама детето си. „ Дъщеря ми е на 2 годинки в момента,..

публикувано на 02.12.20 в 14:39