Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако няма промени в ИК, може да се стигне и до конституционна криза

Представители на РБ внесоха промени в Изборния кодекс, свързани с броенете на гласовете „Не подкрепям никого“.

При  определяне дали за даден кандидат на първия тур са гласували повече от половината да се броят и гласовете "не подкрепям никого", а не както е записано в методиката на ЦИК те да се вадят, обясни в интервю за Радио Пловдив депутатът Петър Славов, един от вносителите на предложенията. Предлагаме решение на проблема, защо НС залага конституционна криза, обясни той. Ако ЦИК приложи текста от конституцията как се броят тези гласове, проблем няма да има, посочи Славов. 

НС може да отмени тези абсурдни няколко думи, записани в методиката, подчерта депутатът. Според народния представител не е късно за промени, защото, ако мнозинството в парламента иска, може да го направи много бързо. В противен случай утре може да се иска от Конституционния съд да касира изборния резултат и да окажем в конституционна криза, предупреди Славов.

Той добави, че другите им предложения са свързани с премахване на ограниченията за разкриване на повече от 35 избирателни секции в чужбина.

Като представител на гражданската квота в РБ за мен е важно управляващите да решават проблемите на хората, а не обратно. Не считам за правилно представители на РБ да следват безпрекословно решенията на ГЕРБ, подчерта Петър Славов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

При неразположение да потърсим лекарите

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12