Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награждават победителите в конкурса за поезия „Добромир Тонев“

Тази вечер в книжарница „Хермес Централ“ в Пловдив ще се състои официалната церемония по награждаването на победителите в Националния конкурс за поезия „Добромир Тонев”.

В неговото шесто издание се включиха 63-ма поети от цялата страна на възраст до 45 години. Авторите, които най-много заслужават да получат призове на името на бележития български поет, са отличени от жури в състав литературният критик Здравко Дечев и поетесите Станислава Станоева и Елена Диварова.

Освен традиционните първа, втора и трета награда, организаторите са предвидили и три специални награди – парична награда от Радио Пловдив, екскурзия до Гърция и нощувка и вечеря за двама в централен пловдивски хотел. И тази година е предвидена и награда за поет студент. Тя се отпуска от Филологическия факултет на ПУ „П. Хилендарски” и ще бъде връчена от Декана на факултета.

Литературният конкурс за поезия „Добромир Тонев” се организира от община Пловдив, Дружество на писателите – Пловдив, Поетична академия „Добромир Тонев” и със съдействието на ИК „Хермес”, ПУ „П. Хилендарски“, както и с медийното партньорство на Радио Пловдив и БНТ – Пловдив.

Връчването на наградите е с начало 18 часа в книжарницата срещу фонтана пред общината.
Първа награда печели Дора Господинова от Стара Загора.
Втората награда взе Георги Гаврилов от София.
Трета награда за Тони Теллалов от Шумен.
Наградата на Радио Пловдив е за Йоана Русева от Велико Търново.
Призът на Филологическия факултет на ПУ е за Анна Лазарова от Велинград.
Наградата на агенция "Ана Травел" е за Василка Вълева от Лясково, добричка област
Наградата на хотел "Одеон" е за Андриан Захариев от Тутракан.
При награждаването бе представен сборника "Вода за вятърните мелници" с произведения на лауреатите на конкурса "Добромир Тонев" от първите пет негови издания - от 2011-а до 2015-а година включително. Книгата е дарение от Издателска къща "Хермес" и издателя Стою Вартоломеев.

Снимка

Награждаването на Йоана Русева от директора на Радио Пловдив





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Култът към огъня и към слънцето е универсален

"В календара думата "празник" се използва не така, както ние днес сме свикнали. Това са дните, в които хората са правели много неща, за да се предпазят - от природата, да измолят дъжд и т.н. Тези горещнинци - 15, 16 и 17 юли, са познати в чест на огъня. И неслучайно народният календар е свързан и с християнския. Това са дните, в които се почитат..

публикувано на 15.07.24 в 11:04

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27