Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ не може да "скастря" РБ, трябва да ни уважават

Ако кандидатпрезидентската двойка на Реформаторския блок получи чувствително по-слаб резултат от този на последните два избора, за "Движение България на гражданите" ще бъде знак на неодобрение на водената от реформаторите политика. Това заяви  лидерът на партията Меглена Кунева.

Тя беше категорична, че в такъв случай веднага след изборите "Движение България на гражданите" ще напусне управлението и ще оттегли своите представители от изпълнителната власт.

В нашата декларация за евентуално оттегляне от властта при незадоволителен резултат след президентските избори не е посочен конкретен брой гласове, при който това ще се случи. Хората са ни изпратили в управлението, за да свършим някаква работа и ако не са доволни от нас е добре да се оттеглим, това коментира в интервю за Радио Пловдив доц.д-р Димитър Шишков от ДБГ.

Той посочи, че на всички трябва да е ясно, че РБ не е част от ГЕРБ, а отделна формация и коалиционният партньор трябва да уважава другия, да си партнира с него. Ние не можем просто така да бъдем скастряни от премиера.

Шишков посочи, че досега РБ нямат нито един закон или законодателна инициатива, които да са неуспешни и затова трябва да бъбад уважавани като смислени коалиционни партньори.

Хубавото на РБ е, бе ние сме събрани на едно място много интелигентни личности, които искат да постигнат целта си по много, пък макар и различни начини. Ние имаме друго виждане от това на ГЕРБ затова как да подходим към справянето с проблемите в образованието, в здравеопазването с бежанската вълна, добави д-р Шишков.

Той уточни, че въпреки тези различия от РБ са коректни към споделянето на властта, но не могат да бъдат безкритични. Критиките ни се чуват идеално. В НС ние предупредихме за проблемите с празното квадратче в ИК, но не бяхме чути -  това е сами един пример. Ние говорихме за този проблем, но партньорите ни предпочетоха предложенията на ПФ и затова сега име проблем.

Димитър Шишков беше категоричен, че РБ не изнудва ГЕРБ, а иска постигането на реални неща и затова настояваме за пренаписване на коалиционното споразумение.

Утре ние ще гласуваме така че да дадем възможност на всички българи в чужбина да могат да гласуват. Това е важно за нас – всеки един да може да упражни правото си на глас, ако желае.

В заключение Димитър Шишков изрази надежда при гласуването в НС утре да се да намери общ език и да постигнат  консенсус в името на държавата, защото, според него, България няма нужда от предсрочни избори. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12