Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Труд на протест срещу електроцентрала, шефовете й твърдят, че са решили проблемите с шума и миризмите

| обновено на 19.10.16 в 14:21

Контролът върху Централата за преработка на биомаса в село Труд ще продължи като проверките ще са при сигнали и без сигнали, тъй като щом хората се оплакват, очевидно има нещо незаконно. Това обяви директорът на РИСВ – Пловдив Стефан Шилев по повод готвеното за утре вечер протестно шествие на жители на Труд заради системно обгазяване на селото. 

 Хората са категорични, че централата за производство на електроенергия от биомаса системно трови въздуха. Там се преработват силаж и оборска тор и от тях се добива биогаз чрез ферментация.
Превърнати сме в заложници на частни олигархични интереси, обяви Станимир Тончев от Инициативния комитет в село Труд. Той определи като абсурдни измерванията на контролните органи, които не отчитат миризми и замърсявания на въздуха в Труд от централата.    

Кметът на Труд Красимир Минков призна, че не един път е усещал миризма в селото и лично е установявал, че тя е от централата за биомаса. Минков смята, че миризмите са заради контролирано изпускане на газове от централата, но вместо през деня, това вече става след полунощ.

Многократни са проверките на централата, направени от пловдивската екоинспекция по сигналите на жителите на Труд, съобщи Стефан Шилев, уточнявайки, че сам лично е проверявал, дори изненадващо. При последната е усетена миризма само на територията на централата.

Заради нарушения на екологичното законодателство на оператора са наложени три санкции – за нерегламентирано заустване в реката на битови отпадни води, за емитиране нива над нормите на газове серен диоксид и азотни оксиди, както и заради непредставяне на документи за управление на отпадъците, изискващи се от законодателството. Стефан Шилев увери, че догодина са планирани четири проверки през четирите сезона като газовите емисии ще бъдат измервани с мобилни станции на Изпълнителната агенция по околната среда. За да бъде затворен обектът, трябва да бъде установено поне двукратно нарушение на екологичното законодателство, а до момента няма такива констатиции, коментира директорът на РИОСВ-Пловдив. 

СнимкаСобственик на централата за биогаз е фирма "Билд Инвест Сит" ЕООД с двама заявени управители Георги Стоянов и Яков Джаров. Регистрацията им е в Пловдив на ул. „Порто лагос“ №47 ет. 1, съобщи Стефан Шилев.

В интервю за Радио Пловдив управителят на централата Яков Джаров заяви, че проблемът с миризмата в село Труд е вече разрешен. Напрежението, което ИК в Труд създава е изкуствено и то се случва неслучайно преди избори. Ако е имало такава миризма, то те бяха преустановени след предписанията, които ни бяха дадени. Всички уреди, контролни органи и компетентни специалисти, казват, че няма замърсяване. Ние проблем с хората в Труд нямаме, проблеми създава Инициативният комитет, каза Джаров.

Гарантирам, че централата не спира да работи по време на проверките, както ИК от Труд твърди, т.е. ние спазваме всички норми и от централата няма лоши миризми, каза Яков Джаров. Друг е въпросът дали някой иска да сме в Труд или да се преместим. Въпросът е защо това се случва преди избори. Готови сме да пуснем жалба до прокуратурата, защото ИК ни упреква, че вредим на здравето на хората, а това не е вярно.

Яков Джаров изрази готовност за нова среща с хората от Труд, за да обясни, че не централата е виновна за всичко, за което те я обвиняват. Мирише, шуми вибрира - за всичко, за което се сетят - централата е виновна. Ние сме под постоянен мониторинг и ни проверяват ежедневно. Дори вчера ни провериха от икономическа полиция. И всички проверки показват, че централата не създава проблеми и обвиненията към нея са безпочвени и са плод единствено на предизборни настроения, каза в заключение управителят на съоръжението Яков Джаров.

Независимо от това  Инициативен комитет хората от Труд заяви готовност за провеждане на протестни шествия докато, според тях, миризмите изчезнат. Поредното шествие ще е утре - в 17,30 жителите на Труд се събират пред читалището и в 18 ще блокират за кратко Карловския път, който минава през селото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Овладяха пожара край Отец Паисиево, няма опасност за Пролом

Пожарът около село Отец Паисиево, община Калояново, е почти овладян. Няма опасност за здравето и къщите на местните хора. Тежка техника активно работи по гасенето на огъня в гората, където теренът е пресечен. „Огнището е заобградено от изток, юг и запад с просеки и така на практика трябва да наблюдаваме през нощта огънят да не прехвърля тези..

обновено на 17.07.24 в 17:22

Пожарът край Стрелча е локализиран, остават дежурни екипи през нощта

Пожарът край Стрелча е напълно локализиран, но гасителните действия продължават вече втори ден. Неутрализират се локални огнища в ограничения от изградените просеки периметър.  Поне 400 декара смесена гора е напълно опожарена, но все още не е ясен размерът на засегната от огъня горска площ.  Пожарът е овладян и локализиран в един..

обновено на 17.07.24 в 17:22

Авария на далекопровод подпали гората над Сестримо

Пожар е възникнал в района на просека се под далекопровод за високо напрежение в землището на село Сестримо.  На място са изпратени екипи на местното горско стопанство, на пожарната в Белово и хора от населеното място, които да го загасят.  Предполага се, че е възникнал от авария на трасето за пренос на електричество. 

публикувано на 17.07.24 в 17:19

Изправят пред съда брутален домашен насилник

Районна прокуратура – Пловдив предаде на съд 30-годишният Цветомир Пенков, обвинен в домашно насилие над 24 годишната Ванеса, с която се живели на семейни начала и имат едногодишен син.  Случаят стана известен в началото на годината, когато жената бе приета в болница след брутален побой с множество тежки травми по лицето и тялото, сред които..

публикувано на 17.07.24 в 15:36

Вятърът затруднява борбата с пожара край Отец Паисиево

Продължава гасенето на големия пожар в Средна гора, обхванал близо 10 хиляди декара на няколко фронта. На този етап няма опасност за селата Отец Паисиево, Пролом, Бегово и Сърнегор, но вятърът затруднява работата на огнеборците.   Пожарът от калояновското село Отец Паисиево в момента гори над селото в посока брезовското село Сърнегор. Другата посока..

публикувано на 17.07.24 в 14:09