Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Куртово Конаре протестира срещу концесия на мраморна кариера

| обновено на 20.10.16 в 15:40

Жителите на Куртово Конаре протестираха срещу концесията на кариерата в селото. Те скандираха пред Министерски съвет и две министерства – на околната среда и водите и на енергетиката, а недоволството беше предизвикано от информацията, че кариерата ще възобнови работа в началото на следващата година. 

Дейността в нея беше спряна с акт на министъра на енергетиката през април. Протестиращите са категорични, че са налице много нарушения, включително и незаконно проведен конкурс. Според тях кариерата уврежда здравето им, а също и земеделската продукция, която отглеждат.

Управителят на фирмата концесионер „Персенк инвест“ ООД Иван Георгиев отхвърли тези твърдения. „Аз няма да се оправдавам. Ние не сме светци. Но лабораториите го доказват“, коментира Георгиев. Той заяви пред Радио Пловдив, че заповедта за прекратяване на работата на кариерата е в сила до 27 декември тази година. В този срок трябва да бъдат отстранени констатираните нарушения и вече се работи по тях.

Концесията е от 2012 година. Срокът е 35 годишен, тоест до 2047 година. „Не смятаме да се оттегляме от концесията заради протестите. От 2012 до 2015 година - нито един човек не се е оплакал, а сме имали многократни проверки от РИОСВ, РДНСК и Министерството на енергетиката.И в един момент от 2015 година – протести, автобуси, София...“, коментира още Георгиев. Според него протестите на 15-20 души от Куртово Конаре не олицетворяват микроклимата в селото.

Кариерата се очаква да възобнови работа в началото на следващата година. Иван Георгиев обаче подчерта, че ще бъде направен ISO за екология. Ще бъдат подписани договори с фирми, които ще контролират екологичната обстановка около кариерата. Ще се търси съдействието и на държавните институции за замерване на показателите. „Искам хората да бъдат спокойни“, подчерта Георгиев.

За нас е важен балансът между държавата, бизнеса и гражданите, спазвайки изцяло националното законодателство. Това е казал заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков на среща с протестиращите жители на пловдивското село Куртово Конаре, на която е присъствала и заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, съобщиха от Министерството на енергетиката.

"От последната среща, проведена в Министерството на енергетиката, концесията за добив на подземни богатства - мрамори, в находище "Куртово Конаре" бе спряна с акт на министъра на енергетиката", е подчертал Станков. Основанието за това е записано в Закона за подземните богатства, който дава право за спиране на концесионния договор при нарушение на действащото законодателство от страна на концесионера. През есента на миналата година Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив, е издала на концесионера наказателно постановление за налагане на санкция заради запрашаване в района на кариерата, което е влязло в сила.

Ако до 27 декември тази година не постъпят документи от концесионера, удостоверяващи изпълнението на предписанията във връзка с решението по ОВОС, ще възникне основание за прекратяване на концесионния договор. "Жителите на Куртово Конаре трябва да бъдат спокойни, тъй като до момента няма постъпили документи", е казал заместник-министърът. По думите му експертите на енергийното ведомство са реагирали на всеки един подаден сигнал и са извършили три извънредни проверки на място, на които са констатирани нарушения и са съставени наказателни актове. Министерството на енергетиката следи да не бъде осъществяван добивен процес в находището, е заявил Станков.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

4-ти ден продължава борбата срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещи огнища и очакваните високи температури обаче на място остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са били разположени няколко екипа на пожарната,..

обновено на 15.07.24 в 08:43

Пловдив събира на форум учители в чужбина

Пловдив е домакин на двудневен семинар за учители от българските училища в чужбина. Днес и утре в къща музей „Христо Г. Данов“, Стария град ще се проведе семинар на темата „Учителят зад граница между „Възрожденските“ предизвикателства и методическите решения“. Форумът се организира от екипа на Пловдивския университет „Паисий..

публикувано на 15.07.24 в 08:32

Министър Запрянов ще открие новата полоса в Граф Игнатиево

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще открие официално новата полоса за излитане и кацане в Трета авиационна база в село Граф Игнатиево. Той ще връчи Акт 16 на командира на авиобазата бригаден генерал Николай Русев. В рамките на церемонията ще се извърши пребазиране на самолети МиГ-29 от летище Пловдив, с което се подновява..

публикувано на 15.07.24 в 08:27

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24