Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Площад в Стария град ще носи името на художника Димитър Киров

Площадното пространство в Стария град, пред храм "Св. Никола",  от 1 ноември ще носи името на големия художник Димитър Киров. Там ще има и негова мозайка "Тракийка", която е дарена от съпругата на художника балетмайстора Русалия Кирова, а самото монтиране на мозайката ще бъде осъществено безвъзмездно от Жорж Трак. 

Поставянето на табелата с надписа трябваше да бъде на Димитровден, но се отлага за дея на будителите 1ноември, каза за Радио Пловдив Русалия Кирова. Тя се бори за каузата от дълго време, след като възрази  името на Ди Киро да носи улица в един от кварталите на града, в която са обособени улични зони с имена на военни. 

Идеята поначало я даде един от журналистите, това не е моя идея, дадоха я – хората го помнят, знаят го и той е предложил. И от там тръгнаха нещата и аз започнах тази борба, която не беше лесна, но в края на краищата все пак трябва да се благодари на общината, която реши да бъде в Стария град и аз се зарадвах, когато ми се обадиха и казаха сега може ли в Стария град, при църквичката „Свети Николай” да бъде, аз казах – разбира се, важно е да е в Стария град, където той е живял, където той е творил, където са неговите фрески, ателиетата му, три ателиета е сменил там, отделно от това, че сме живели заедно по това време в Стария град. Аз 45 г. съм била с него и сме обиколили – при Начо Културата в началото живеехме, но той работеше все там. Неговият дух е там. 

И сега съм много доволна и щастлива, че там ще бъде това, защото трябва младите поколения да знаят кой е Димитър Киров. Именно затова се боря и за тази мозайка, все още се боря. Трябваше да се случи за Димитровден, но сега на 1 ноември – Деня на будителите ще бъде поставена табелата и сутринта ще бъде откриването на площада. А пък по-нататък вече моята борба е, че трябва да има нещо, което да напомня за Димитър Киров. Защо? Защото познават го всички възрастни пловдивчани, познават го и по-младите, но вече децата, тепърва младото поколение те няма да знаят ако има само една табелка Димитър Киров и ако не му е разказано на това дете кой е той, няма как да знае ако има само една табелка „Димитър Киров” и ако не му е разказано кой  е Димитър Киров то няма да знае. 

Така че трябва да има нещо, трябва да има поне образът му там, да се знае, че той е голям художник. И при това положение аз искам да даря една мозайка, но за съжаление има неща, които трябва да се минат, процедурата е дълга. Реших да подаря една тракийка, хубаво е там да има нещо по-жизнено, по-цветно, както беше той. И защо не, в Стария град това ще бъде много хубаво, така смятам.

Интервюто с Русалия Кирова е  в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25

Сборникът с разкази "Баба" събира респект и благодарност

На книжния пазар излезе сборникът с разкази "Баба". Той ще бъде представен  от Кремена Димитрова  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Книгата включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби. Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред..

публикувано на 25.04.24 в 08:01

Проф. Пимпирев гостува на Природонаучния музей

Среща с проф. Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ организира Регионалният природонаучен музей - Пловдив в зала „Планетариум“. Припомняме, че през февруари в Природонаучния музей бяха открити новата експозиция „Полюси“ и първият по рода си „Леден фестивал“,..

публикувано на 25.04.24 в 06:23

Над 450 изпълнители участват в конкурса "15 лалета" в Хисаря

Повече от 450 изпълнители, възпитаници на 64 музикални школи от 31 населени места, ще участват в Националния младежки конкурс за поп и рок музика "Петнадесет лалета".  Дванадесетото издание на конкурса ще се проведе от днес до неделя на сцената на Народно читалище „Иван Вазов 1904“ в Хисаря, съобщи музикалният директор на форума Иван Димов...

публикувано на 25.04.24 в 06:17

Светлина Стоянова идва в Пловдив с постановката "Севилския бръснар"

Оперната прима Светлина Стоянова се завръща в България за участие в постановката „Севилския бръснар“ на Росини на Държавна опера – Пловдив в Дом на културата „Борис Христов“. Младото сопрано със стремителна международна кариера в едни от най-реномираните оперни театри като Ла Скала-Милано, Виенската Щатсопера, Операта в Хамбург, Операта в..

публикувано на 25.04.24 в 06:13