Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не хранително отравяне, а вирус ударил "зеленото училище" в Хисаря

Причината за неразположението на децата, които бяха на „зелено училище“ в град Хисаря не е хранително натравяне. Това установиха екипите на Областна дирекция по безопасност на храните в Пловдив и Регионална здравна инспекция след съвместно епидемиологично проучване на случая. 

Припомням, че 80 деца, които са били на „зелено училище“ са се хранили в ресторант на хотел в град Хисаря, след което някои от тях потърсиха лекарска помощ със стомашно неразположение.

Всички проби взети от продукти в кухнята, които са използвани за приготвяне на храната на децата, както и от контактните повърхности и посудата са отрицателни за патогенни микроорганизми. Изследванията на персонала за заразоносителство също са отрицателни. Най-вероятната причина за неразположението на децата е чревна вирусна инфекция с причинител норовирус.

При незабавната проверка в ресторанта на хотела инспекторите към ОДБХ Пловдив не са констатирали нарушения. Храните са били от регламентиране производител и в срок на годност. Кухненският бокс е отговарял на хигиенните изисквания,   а персоналът е бил с валидни здравни книжки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Обжалват поръчката за улица "Славянска"

Комисията за защита на конкуренцията образува открито производство срещу община Пловдив. То е по жалба на "Аква конструкт груп" ЕООД.  Жалбата е по реда на Закона за обществените поръчки и е срещу процедурата на общината за избор на изпълнител за реконструкция на ул. "Славянска" в участъка от бул. "Източен" до ул. "Лев Толстой".  Припомням,..

публикувано на 09.09.24 в 12:06

Започва Седмицата на пожарната безопасност

С повече от 50 инициативи в Пловдив стартира Седмицата на пожарната безопасност. Началото е днес от 10 ч. на площада пред общината, където пловдивчани ще видят 3 специализирани машини – за пожарогасене, за спасителна дейност и автомеханична стълба.  В обособен кът ще бъде изложена техника, използвана при земетресения и наводнения. Ще има..

публикувано на 09.09.24 в 07:56

Изложба показва снимки на космически обекти

В Регионалния природонаучен музей – Пловдив ще бъде открита изложба на първите изображения на космически обекти, заснети с новия 1,5-м телескоп в НАО Рожен. Сред впечатляващите кадри са снимки на планетата Юпитер и на звезди, мъглявини, галактики, звездни купове и образувания от междузвезден газ и прах като известните „Стълбове на..

публикувано на 09.09.24 в 07:53

Откриват обновения храм в село Крислово

В деня на Малка Богородица в пловдивското село Крислово, община Марица се открива обновеният храм „Рождество на Пресвета Богородица“. Храмът е основан преди близо 100 години и е обновен с помощта на дарители и със средства от общинския бюджет. „Успяхме да реновираме дома на вярата и да създадем с общи усилия пространство на хармонията,..

обновено на 08.09.24 в 16:20

Потушен е пожарът край Маноле, на място остава дежурен екип

Потушен е пожарът край пловдивското село Маноле. Само един екип на пожарната остава да дежури до края на деня и през нощта, за да наблюдава тлеещите и димящи огнища на места.   На практика гасенето е приключило, като димът значително е намалял – съобщи директорът на Пожарната в Пловдив старши комисар Васил Димов. Въпрос на време е огнището..

публикувано на 08.09.24 в 16:20