Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По- скъпи избори и по- кратки срокове, но ЦИК са спокойни

С малко под 250 000 лв. ще се оскъпят предстоящите президентски избори, заради една от промените в Изборния кодекс, приети вчера от Народното събрание, които се очаква утре да бъдат обнародвани.

Оскъпяването е заради първата от общо трите промени, свързани с новата технология на отчитане на резултатите, по- точно с нейната методология.

"Промяната рефлектира върху програмния продукт - компютърната обработка на резултатите от СИК и РИК, съответно и обработката им в ЦИК – обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Парламентът вчера прие гласовете от спорното квадратче "Не подкрепям никого" в бюлетината да се броят при отчитане на крайния резултат само на мажоритарни избори, т.е. при вота за президент и за кмет.

Втората промяна в Изборния кодекс е свързана с отпадане на ограниченията за образуване на максимум 35 секции в държави - членки на ЕС.

Третата промяна е свързана с броя на секциите и състава на секционните избирателни комисии в случаите, в които на територията на някои общини, райони и кметства се провеждат заедно с президентските и частични местни избори. Това са район "Младост" в София, кметство Грохотно и кметство Друмево.

Членовете на ЦИК демонстрираха отново начина на гласуване, като подчертаха, че бюлетината се откъсва от кочана пред самия избирател. Тя трябва да е празна. Важно е още, че член на СИК сгъва бюлетината според указанията пред избирателя, така че да останат квадратчетата за двата печата /единият преди, а другият след гласуването/ и триъгълникът в долния десен ъгъл с номера, който след гласуването се откъсва.

 Бюлетините за националния референдум са по-малки, не се сгъват и се слагат в плик. Въпросите в тях са три, но бюлетината е валидна, когато отговор е даден дори само на един от въпросите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Хипотетично Цачева може да загуби на балотажа и от Каракачанов

Кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева може да загуби на балотажа не само от кандидата на БСП Румен Радев, но и от Красимир Каракачанов, издигнат от обединените патриоти. Такъв "хипотетичен вариант", а не прогноза за изхода от вота   в най-новото си проучване дава социологическата агенция "Галъп", три дни преди първия тур на изборите. Според "Галъп"..

публикувано на 04.11.16 в 10:09

Тренд: Сигурен балотаж, 19% още не са решили за кого ще гласуват

Сигурен балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев сочат данните от национално представително проучване на Изследователски център „Тренд“, проведено сред 1004 души.  Допитването е направено между 19-и и 26-и октомври със собствено финансиране на изследователския център „Тренд“. С малка преднина, лидер в предпочитанията на българите,е..

публикувано на 02.11.16 в 14:47

Четири формации в Пловдив се споразумяха за честни избори

Само четири политически формации в Пловдив подписаха Споразумение за честни избори. Освен инициаторите от БСП, към него се присъединиха партиите „Съюз на комунистите в България“ и „Европейска сигурност и интеграция“, както и Политически клуб „Екогласност“.  Председателят на Областния предизборен щаб на пловдивските социалисти Георги Търновалийски..

публикувано на 31.10.16 в 07:03

В Пловдив бяха доставени над 1 200 000 изборни бюлетини

Над 1 200 000 бюлетини за предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за националния референдум пристигнаха в Областната администрация в Пловдив. Те бяха приети от председателите на 16 и 17 РИК - Тодор Тодоров и Елена  Кинаева.  За бюлетините е осигурена денонощна охрана.  Следващата седмица те ще бъдат раздадени на отделните райони...

обновено на 28.10.16 в 16:03

Изборната кампания е вяла, ако ще има скандал - готвят го за балотажа

Тази предизборна кампания е най-вялата, която сме виждали досега и затова други факти и събития правят повече впечатление, коментира за Радио Пловдив Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Според него едно от тези събития е казусът с „АЕЦ Белене“. Малко знаем за „АЕЦ Белене“, постоянно изскачат събития и документи, които ту..

публикувано на 26.10.16 в 14:48