Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма възможност за допълнително увеличение на заплатите на учените от БАН

На този етап няма да има повече от предвидените допълнителни средства за увеличение на заплатите на учените от БАН през следващата година. Това каза в Пазарджик министърът на образованието Меглена Кунева по повод планирания за 1-ви ноември протест на учените: 

Това, което ние имаме в бюджета за 2017 година, е увеличение с пет милиона лева. Много ми се иска да е повече. Няма министър на образованието и науката, който да не иска да излезе с добра новина, но виждате с колко много неща се конкурира българският бюджет. Само вчера имаше три милиона лева, които се дадоха за така наречения циклотрон. Така че убедена съм, че ако ние имаме добра икономика, ако имаме добра събираемост на данъците, тези пари ще стават повече

Увеличение с 12 милиона на бюджета на Българската академия на науките поиска председателят ѝ академик Стефан Воденичаров. В Русе той потвърди, че недостатъчното финансиране на науката ще бъде повод за мълчаливия протест в Деня на будителите. Бюджетът на БАН за следващата година е увеличен само с 5 млн. лева, колкото да се покрие разликата след повишаването на минималната работна заплата. Според академик Воденичаров държавата трябва да отдели за БАН около 90 млн. лева:

Ако от нова година заплатата на един начален учител е 700 или 720 лева, заплатата на един млад учен да бъде 750 лева. За всички учени в БАН ще има една глътка въздух и те ще разберат, че държавата има нужда от тях и ги уважава, каза академик Воденичаров.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Тримата задържани с америций не знаели, че е радиоктивен

Тримата задържани с америций остават в ареста - реши Пловдивският Окръжен съд. При съвместна акция на няколко специални служби преди дни на четири адреса в пловдивско бяха открити общо 81 плочки америций, радиоактивен изотоп. 80 плочки от опасния америций са открити при операцията на ДАНС и МВР Гледат мерките на..

обновено на 22.09.24 в 19:01

Велосипедист загина при нелеп инцидент в Пловдив

Велосипедист загуби живота си при нелеп инцидент в Пловдив - съобщиха от полицията. Около 15.40 ч. днес на тел. 112 постъпил сигнал за забелязан велосипед край необезопасена шахта в зоната на ремонтните дейности на пътното платно на кръстовище между ул. „Братя Бъкстон“ и бул. „Ал. Стамболийски“.  В обаждането си подателят изразил..

публикувано на 22.09.24 в 18:59

Станислав Анастасов води листата на "ДПС - Ново начало" в Пловдив

"ДПС - Ново начало" регистрира листите си за депутати в районните избирателни комисии в цялата страна.  На челните позиции са опитни депутати и представители на местната власт от ДПС. Лидерът на ДПС Делян Пеевски ще води две листи - в Благоевград и Хасково. Водач на листата в Пловдив е Станислав Анастасов, а за областта – Байрам Байрам...

публикувано на 22.09.24 в 16:25

Шоу и демонстрация в Европейския ден без загинали на пътя

В пловдивския район „Тракия“ ще се проведе поредното събитие от инициативата „Европейски ден без загинали на пътя“. Тя включва изложение на редки американски автомобили, пожарна, линейка и полицейски автомобил. На съществуващата светофарна уредба ще бъде проведен урок за децата по правилно и безопасно пресичане. Организаторите са..

обновено на 22.09.24 в 14:28

Пловдивчани почетоха Деня на независимостта

Пловдив отбеляза тържествено 116-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.  Стотина пловдивчани присъстваха на церемонията, която се състоя на пл. „Независимост“.  И тази година церемонията пред Колоната на независимостта започна с възстановка на комитет „Родолюбие“, припомняща посрещането на цар Фердинанд в Пловдив на..

публикувано на 22.09.24 в 12:54