Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит, цар и премиер откриха най-големият православен храм в Асеновград

| обновено на 30.10.16 в 15:40


С тържествена Света литургия,  в присъствието на  патриарх Неофит беше осветена новата църква "Свети Архангел Михаил" в Асеновград. 


За освещаването на храма дойдоха премиерът Бойко Борисов и бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски, който преди 20 години е направил първата копка за изграждането на църквата. 


Снимка

"Правителството е обновило и изградило стотици църкви и манастири. Виждате колко е красиво, колко е хубаво, колко е добре за вярата, за образованието, за националната сигурност, защото това е за българина" -  каза министър-председателят Бойко Борисов след освещаването на новопостроената църква. Изграждането на храма e започнало през 1998 г. и за него правителството отпусна през последните години 40 000 лв., добави премиерът.


Снимка
Новата църква е дванайстата в Асеновград, известен още като Българският Ерусалим, защото в града и региона има още 40 параклиса и 4 манастира. Първата копка на новия храм е направена през 1996-та година, а строителството му започва две години по-късно. 

Средствата за църквата са осигурени изцяло от дарения от страната и чужбина. Планира се по-късно в двора на храма да бъде построена и социална трапезария. На първата тържествена Света литургия днес в църквата "Свети Архангел Михаил" се стекоха стотици вярващи. 

Църквата се намира на площад "Зелено дърво" в квартал "Изток".  Любопитна подробност е, че там има 3 проскинитария - на св. Георги Победоносец, св. Фанурий и на св. Архангел Михаил, които заедно с иконостаса и троновете в храма са изработени в Гърция.


Под храма има параклис-крипта, посветен на всички български светии. Там се съхранява и чудотворната икона, на която са изобразени св. Спиридон, св. Атанасий, св. цар Борис-Михаил и св. Стилиян.


След освещаването църквата "Св. Архангел Михаил" става най-голямата в Асеновград, а в процес на изграждане е още една, тринадесета на брой.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Едно закрито училище и по- малко първолаци в област Смолян

С едно закрито основно училище и с по-малко първокласници ще започне новата учебна година в Смолянска област. Към момента в 14 училища и 5 детски градини все още текат ремонтни дейности. Никола Запрянов - началник на Регионалното управление на образованието в Смолян, коментира: "От тези 14 училища в 6 ще продължат ремонтите и след учебната година,..

публикувано на 11.09.24 в 13:35

"Браво, Пловдив" се отрекоха от Савина Петкова, искат оставката й като зам.- кмет

От „Браво, Пловдив“ ще предложат смяната на заместник-кмета по транспорт Савина Петкова .  Обвиненията срещу нея са, че е задълбочила проблемите в градския транспорт и системата за паркиране в града. Общинският съветник Ерол Садъков обвинява Петкова в нерегламентирани връзки с представители на превозвачите, целящи пазене на управителя на „Хеброс..

обновено на 11.09.24 в 13:10

Тъжно ми е за досегашните ми колеги от „Браво, Пловдив“

В коментар за критиките към нея , отправени от бившите й съпартийци от "Брано Пловдив" заместник - кметът по транспорта на Пловдив Савина Петкова каза: „Тъжно ми е за досегашните ми колеги от „Браво, Пловдив“. Видимо  изпълняват чужда воля и чужда поръчка“ . Тя не конкретизира за чия поръчка става дума.  "Браво, Пловдив" се отрекоха от Савина..

публикувано на 11.09.24 в 13:09

Пиян и дрогиран шофьор задържаха във Велинград

Едновременно пиян и дрогиран водач задържаха тази нощ велинградски полицаи.  Малко преди 01 часа след полунощ автопатрул го спрял за проверка на улица в курорта.  28-годишинят мъж дал положителна проба за наркотици, а дрегерът отчел 1.21 промила алкохол.  Шофьорът е задържан в ареста за срок от 24 часа. По случая са образувани две бързи..

публикувано на 11.09.24 в 12:03

Столът "Байкал" отново отваря врати за студентите от два университета

След едногодишен ремонт, на 17 септември студентският стол Байкал на „Цар Борис III Обединител“ №136 в Пловдив отваря отново врати за студентите от Техническия университет – филиал Пловдив и ПУ "Паисий Хилендарски". Инициативата за повторното му разкриване е на Студентските съвети на двата ВУЗ- а, които до момента не са имали столово..

публикувано на 11.09.24 в 10:55