Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иван Газдов с Графикатури в галерия "Възраждане"

| обновено на 31.10.16 в 11:03

Художникът проф. Иван Газдов открива своя изложба „Графикатури“ в галерия „Възраждане“. Той е създател на графичния стил „графикатура“, който е един особен поглед върху живота, с многозначна визуална култура и чувство за поезия и хармония.

Да съставиш зрелище върху листа и всичко да бъде вкарано в ритъма на красивото – това са част от констатациите, които определят високото майсторство в творчеството на Иван Газдов. По повод рождения ден на художника ще се състои и представяне на книгата “Черно сияние“ от д-р Петко Петков, която изследва специалните визуални качества на графикатурата, личен графичен стил на Иван Газдов. 

Проф. Иван Газдов отдавна е еталон в съвременната българска графика. Създател на графичния стил "графикатура", той се експлицира в изобразителното пространство не само като даровит художник, но и като ерудит – новатор и мислител. 

Неговите „графикатури“ са плод на един особен поглед върху живота, на една многозначна визуална култура и не на последно място – на удивително чувство за поезия и хармония. Да контролираш знаковите понятия, да намираш точната конкретност, за да съставиш зрелище върху листа, и всичко да бъде вкарано в ритъма на красивото – това са част от констатациите, които определят високото майсторство в творчеството на Иван Газдов.

Книгата на д-р Петко Петков "Черно сияние" (Издателство "Сиела", 490 стр. и 50 илюстрации) изследва специалните визуални качества на графикатурата, личен графичен стил на Иван Газдов. Авторът на книгата е акцентирал върху основните принципи и елементи на художествено творческия процес, интелектуалните идеи и психологически нагласи, естетическите и житейски възгледи, които се синтезират в опита на Иван Газдов. Доказва се приносът на художника като визуален мислител, въплътил своите идеи в графични цикли.

Откриват се и се изследват някои нови категории на визуалното мислене, които са негово творческо откритие. Самата графикатура е ново и неизследвано поле на кондензиран визуален опит на един интелектуалец и художник с повече от 40 години преподавателска практика и изявени творчески постижения.

Изложбата се открива в 18ч. в галерия "Възраждане" в Пловдив. 

Интервюто с проф. Иван Газдов е в звуковия файл. 

Още от категорията

Дипломати от 14 страни посетиха Епископската базилика

Посланици от различни краища на света посетиха Епископската базилика на Филипопол и останаха възхитени от античните мозайки. Събитието се организира по покана на Н. Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ в България, Нанси Шилър, президент на фондация „Америка за България“ и на кмета на Пловдив Здравко Димитров. „Надявам се да станете посланици на добра..

публикувано на 13.05.21 в 15:50

Актьорът Васил Василев-Зуека с първа изложба в Пловдив

Известният актьор Васил Василев-Зуека гостува на Пловдив с първа самостоятелна изложба. Тя се откри в галерия U PARK, а в нея са включени уникални платна живопис. „Аз рисувам идеи, театрални идеи. А как ще изразя една идея, това няма никакво значение“, казва за своето творчество Васил Василев-Зуека. В изложбата е включен триптих..

публикувано на 13.05.21 в 14:54

Нова изложба открива Валентин Асенов в галерия "Аспект"

Самостоятелна изложба на Валентин Асенов -Хъкъла се открива днес с  вернисаж в галерия "Аспект" - Пловдив.  След десет години своя изложба в галерията отново ще покаже Валентин Асенов. Въпречи че присъства като автор на галерията още от нейното създаване и участва в почти всички общи изложби, това е едва втората му самостоятелна изява от..

публикувано на 13.05.21 в 13:09

Пловдив е домакин на Международния фестивал на поезията "Орфей"

Четвъртият Международен фестивал на поезията „ Орфей Пловдив 2021 “ започва тази вечер под тепетата.  В него ще участват 13 поети от 10 страни. Между тях са трима българи – Георги Господинов и журналистите от Радио Пловдив Екатерина Костова и Стоян Терзиев. Домакин на фестивала е Малката раннохристиянска базилика, която отваря входа си..

публикувано на 13.05.21 в 06:46

Пътуваме до Занзибар от уюта на дома

Ако искате да се пренесете в Занзибар от уюта на дома ви, то ще имате тази възможност да го направите. Теди и Марто - страстни любители на пътешествията и новите преживявания са виновниците за предстоящото приключение в Занзибар. То ще се състои на 19-ти май от 20.00 часа.  Защо Занзибар е наричан островът на подправките? Какви са характеринте ястия?..

публикувано на 12.05.21 в 10:25