Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигането на МРЗ при 8 на сто безработица е безотговорно

| обновено на 31.10.16 в 17:05

Най-голямото предизвикателство за бюджета за следващата година беше да успеем да вместим нашите приоритети при намаляващ дефицит и запазванe на данъчната система. 

Тези приоритети са осигуряване на средства за реформата в образованието и увеличаване на разходите в сферата на сигурността, каза пред журналисти днес министърът на финансите Владислав Горанов след заседанието на кабинета. 

Министрите одобриха проектите за държавния бюджет, бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/ и бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2017 година. Одобрена беше и тригодишната бюджетна прогноза за 2017-2019 година.

Продължава политиката за увеличаване на минималната работна заплата /на 460 лева/, каза Горанов. Той определи бюджета  за 2017 година като консервативен, изпълним и  съставен в условията на растящ БВП. 

Според икономиста Красен Станчев въпросът е дали бюджет - 2017  можеше да е и по- добър!

Не смятам, че бюджетът е оптимистичен. В макрорамката  не са заложени корекциите от последната оценка за икономическото развитие за тази година, както и за миналата. Тази година за деветмесечието ръстът е около 3 процента, не е ясно защо се залагат 2,5 за догодина, коментира той.

По думите му, оптимистичен може да бъде бюджет, който  прилага мерки за подобрение на стопанското развитие на страната, но това не е предвидено. Според него неоправданите са увеличените разходи в здравеопазването.  Това, което знаем е, че има увеличение на трансферите към бюджета на НОИ. 

С 1 процент се увеличават вноските ни за следващата и по- следващата година към НОИ. В същото време имаме увеличение на разходите, което означава, че производството на дефицити в НОИ ще продължи, обясни икономистът. В здравеопазването не могат да се дават повече пари, защото това е като  да се налива вода в сито. Проблемът е, не че няма пари, а че  се харчат неправилно, добави анализаторът.

Тревожно, твърди още той, е запазването на равнището на безработицата. В такава ситуация да вдигаш МРЗ и да намаляваш шансовете за наемане на хора е меко казано безотговорно - каза Станчев.  Хубаво е, че се дават повече пари за образование.

Нашите ангажименти към НАТО са основание за увеличение на бюджета в сектор сигурност, а не бежанците - така Красен Станчев коментира по- високия бюджет за отбрана. Той поясни, че  България не изпълнява разходите си като член на НАТО през последните години, а рисковете са по- големи. Като пример той даде фактът, че страната ни има повече адмирали, отколкото кораби, а заплахата от Североизток и в Черно море нараства. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51