Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На народните будители поклон и слава!

| обновено на 01.11.16 в 09:34

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители – национален празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители, на възраждащия се национален дух, на стремежа към образование и книжовност. Отбелязва се ежегодно с факелни шествия и е обърнат към най-здравите корени на българската духовност, към събуждането на българската народна съвест. 

За първи път е честван в Пловдив през 1909 година. През 1922 г. Народното събрание обявява със закон този ден за общ всенароден празник на "заслужилите българи", а указът на цар Борис за празника е от 1 ноември 1923 година. През 1945 година празникът е отменен. Традицията за отбелязването му се възобновява през 1992 година. 

Всепризнат патрон на българското будителство е свети Йоан Рилски, почитан като небесен покровител на българския народ и държава.

Читалищата в Пловдив ще отбележат днешния празник с „Ден на отворените врати”. Ще бъдат представени 32 културни събития, а посетителите ще могат да се срещнат с 13 поети и писатели и да обсъдят книгите им. Авторите са Георги Райчевски, Ива Иванова, Владимир Балчев, Мариела Конова, Рамела Бохосян, Любка Славова, Катя Белчева, Георги Стоянов, Елена Хайтова, Николай Гигов, Павлина Николова, Димитър Гергинов, Иван Влайков.

Ще се проведат  и литературни и детски утра, презентации, прожекции на филми, концерти на любителски колективи, изложби, фотоекспозиции, а за малките читатели е инициативата „библиотекар за един ден”.

В народната библиотека „Иван Вазов” читателите ще могат да получат безплатна читателска карта. Като един от големите центрове на знание и възпитание библиотеката също ще е с "отворени врати".

А в Стария Пловдив официално ще бъде преименуван площадът пред храм „Свети Никола”, който от днес ще носи името на големия пловдивски художник Димитър Киров. В церемонията по откриването на табелата с името на художника ще участват съпругата му Русалия Кирова, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, представители на Общински институт „Старинен Пловдив“, общественици, художници, приятели и граждани. Г-жа Кирова дарява  една от мозайките на Ди Киро с идеята да бъде монтирана на едноименния площад.

В Асеновград гостува пътуващото читалище "Бащино огнище", което ще представи състезателната игра "Познавам ли моята България?", предназначена за деца от 5-ти до 11-ти клас. Читалището на колела ще бъде разположено на централния градски площад от 9 до 20 часа.

Целта е да се провокира интересът на децата към родната история и българските културно-исторически забележителности. От 17 часа в градската библиотека "Паисий Хилендарски" асеновградчани ще могат да видят изложбата "Киноспомените оживяват". Пак там, половин час по-късно, ще бъдат връчени наградите "За достоен принос" на Съюза на творците в града.

Снимка

В зуковите файлове се две интервюта от сутрешната информационна програма "Точно днес".

На 1 ноември разговаряме с Иван Николов, чиято кауза като председател на Културно- информационния център на българите в Босилеград бе оценена от ЕП и той получи тазгодишната Гражданска награда.

С преподавателката Дарина Брънчева от Математическата гимназия в Пловдив също говорим по подона презника, но и за нейния принос за обучението на IT специалистит. Той втори път бе отличен с през "Джон Атанасов"





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големите рок гласове на България звучат на Античния театър

Античният театър в Пловдив събира довечера големите български рок гласове. Концертът под надслов "Вкусът на времето" е на група „Фондацията“ и е със специалното участие на Валди Тотев, Наско от Б.Т.Р. и Славин Славчев.  Симфоничният рок концерт е  с оркестъра на Опера Пловдив под диригентската палка на Константин Добройков.  Програмата включва някои..

публикувано на 16.07.24 в 08:45

Култът към огъня и към слънцето е универсален

"В календара думата "празник" се използва не така, както ние днес сме свикнали. Това са дните, в които хората са правели много неща, за да се предпазят - от природата, да измолят дъжд и т.н. Тези горещнинци - 15, 16 и 17 юли, са познати в чест на огъня. И неслучайно народният календар е свързан и с християнския. Това са дните, в които се почитат..

публикувано на 15.07.24 в 11:04

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31