Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на будителите в Пловдив откриха площад "Димитър Киров"

| обновено на 01.11.16 в 15:54

Площадът пред храм „Свети Никола” в Стария град от днес носи името на големия пловдивски художник Димитър Киров. 

Церемонията по наименуването с откриването на табела, беше открита от кмета на район Централен Георги Стаменов, който каза, че „този площад и табелата с името на художника, са на изключително хубаво място, в сърцето на Стария град, между две църкви АМТИИ, и ще останат както в нашите сърца, така и в сърцата на бъдещите поколения. Това е най-малкото, което може да направим за художника“, заяви още Стаменов.  

Присъстваха  представители на Общински институт „Старинен Пловдив“, общественици, художници, приятели и граждани. Художникът Николай Кучков нарече Ди Киро "истински будител".

Снимка

Съпругата  на  художника  балетмайсторът Русалия Кирова  припомни голямото си желание събитието да се случи на Димитровден, „но и 1 ноември е забележителна дата".  Тя честити празника на всички будители и припомни, че Киров е създал в Стария Пловдив монументални произведения като сграфитото на Захари Зограф, Орфей и мозайката за Георги Божилов-Слона. "Оценявам жеста, че решиха да кръстят площад на неговото име. Много исках днес да сложим тук и мозайката, която дарявам - "Тракийката", но ми казаха, че са необходими административни процедури.“ 

Кирова  сподели за своите пролети сълзи за осъществяването на идеята, и благодари на общината, като отбеляза  отсъствието на  заместник кмета по  култура Амелия Гешева. "Младите трябва да знаят кой е Димитър Киров, минавайки през това площадче и виждайки надписа. Затова искам да има и негово произведение  - да се знае, че е художник", добави  тя. Директорът на Старинен Пловдив Минко Кафтански  оцени борбеността на  Кирова.

 "Без нейните усилия щяхме да стигнем дотук по-късно. Дълбока почит към творчеството на Димитър Киров", каза той. Художникът Николай Кучков нарече Ди Киро "истински будител". " Той  припомни, че Димитър  Киров е създател на първия международен пленер, а по-късно и Националните есенни изложби, които са уникални за България. Той беше двигател за неговите колеги", заяви  Кучков.

Дарената от Русалия Кирова мозайка на Ди Киро „Трайкика“ е от неговата последната изолжба.  Идеята е да бъде монтирана на едноименния площад, което може да се осъществи след административна процедура. Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Художествен факултет чества юбилей с изложба в "Капана"

Факултетът по изобразително изкуство във Великотърновския университет „Св.Св.Кирил и Методий“ чества 50 години с изложба в галерия „Капана“. Представителната експозиция е озаглавена „В новото време с ново лице“ и представя някои от най-добрите студентски дипломни работи през годините, както и творби на действащи преподаватели. Стартирал..

публикувано на 07.08.24 в 09:51

„Огънят на Анадола“ тази вечер на Античния театър

Легендарното танцово шоу „Огънят на Анадола“ ще бъде представено тази вечер на сцената на Античния театър в Пловдив. Спектакълът, който постигна грандиозен успех у нас през декември миналата година, е обновен и аранжиран специално за летни театри. Турската формация пристига в града под тепетата след като премина през откритите театри на Велико..

обновено на 06.08.24 в 08:29
Матей Матеев, Стела Митева-Динкова, Елена Тамамджиева

Първи фестивал "Творците" през август в Пловдив

Проф. д-р Стела Митева-Динкова, зам.-ректор по учебната дейност в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, Елена Тамамджиева – член на управителния съвет на Дружеството на писателите в Пловдив, и художникът Матей Матеев бяха гости в първото августувско издание на предаването Клуб "Неделя". Поводът бе..

публикувано на 05.08.24 в 15:44

Преге - предаване за света на книгите, 03 - 09 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 03.08.202 4г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“: Камила Лекберг, Хенрик Фексеус. Мираж. 512 стр., ок. 6А, Колибри, 2024. Дейвид Балдачи. Само лъжи. 432 стр., ок. 5А, Обсидиан, 2024. Ема Коуел. Любовната песен на острова. 360 стр., ок. 4А,..

публикувано на 05.08.24 в 11:54

Тази събота "Срещите" питат какво е шамбала

В това августовско утро "Срещите" питат: Какво е ШАМБАЛА и защо пътешественици, изследователи, езотерици не са я открили...  И вярно ли е, че Шамбала е за земята, но не е на земята...  и че енергията на Шамбала е диструктивна за всички онези сърца и умове, които носят омраза?  Гост на СРЕЩИТЕ - издателят Валентин Марков. Слушайте...

обновено на 03.08.24 в 16:43