Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 7 години от западнал град Пловдив стана Европейска столица на културата

| обновено на 01.11.16 в 15:55

Пловдив за седем години от един средностатистически западнал европейски град се превърна във водещ център и Европейска столица на културата. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на форума „Да правиш бизнес в България: Успехът на Пловдив и кои са новите региони с потенциал“.

 Държавният глава акцентира и върху факта, че България е третата държава в света по развитие на аутсорсинг компаниите, а Пловдив е водещ у нас в този сектор.


Възраждането на Пловдив се случва пред очите ни, градът взе собствената си съдба в ръцете си, забрави ниското самочувствие и гледа уверено напред, каза още Росен Плевнелиев. Неслучайно преди време, по думите му, в града се срещнаха десет европейски президенти, за да трасират бъдещето именно от Пловдив. 

Конференцията е пряко отражение на това, което се случва в нашия регион, ще коментираме и обсъждаме напредъка на регион Пловдив, каза в словото си кметът на града Иван Тотев. По думите му това означава, че има достатъчно поводи да се говори за града и региона много извън регионалния поглед. Те вече са на картата на Европа. Това, по думите му, се дължи на факта, "че работим заедно, можем да се обединяваме, да гоним общи цели, общи задачи, да споделяме проблемите си и да се радваме на успехите си". 

Тотев уточни, че заедно работят девет общини около Пловдив, шест индустриални зони и девет висши учебни заведения, подписали меморандум за сътрудничество. Направихме така, че регионът ни да привлича население, расте демографски и отговорихме на въпроса - дали трябва да имаме хора, за да имаме развита индустрия или обратното, като се спряхме на второто, коментира Тотев. Направихме така, че от гледна точка на индустриалното производство това е най-предпочитаното място в България, научихме се как да работим, да решаваме проблемите заедно с бизнеса, с образователната инфраструктура, посочи кметът. Той добави, че в индустриалните зони в последните години са инвестирани над 4 милиарда евро. Иван Тотев открои като приоритет развитието на високо технологичните индустрии, които носят голяма добавена стойност и привличат младите хора.

Според организаторите на конференцията - Община Пловдив и "Капитал", форумът си поставя за цел да покаже на компаниите от водещи сектори като производство, монтаж, иновации и IT, възможностите, които България предлага като инвестиционна дестинация. 

В дискусиите ще участват над 300 представители на държавата, местната власт, инвеститори, финансови институции. Те ще обсъдят предимствата за правене на бизнес у нас, както и какво трябва да се направи, за да се подобри средата, така че да се създадат повече индустриални зони у нас, които да привличат предприятия и да създават работни места. 

Гости на форума са и вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. 
Вторият ден на конференцията е отделен за срещи и огледи на икономическа зона "Тракия".

Президентът призова гражданите да гласуват на предстоящите президентски избори и националния референдум. Като гласоподаватели трябва да знаем, че на 6 ноември избираме този български лидер, който няма да управлява, но ще представлява България пред света, посочи Плевнелиев.

След откриването на форума, пред журналисти, президентът определи подготвения държавен бюджет за 2017 година като справедлив. В качеството си на върховен главнокомандващ той е удовлетворен, че е изпълнено заложеното в доктрината за национална сигурност увеличение на парите за отбрана от 1.3 на 1.6 на сто от БВП. 

Росен Плевнелиев призова предвидените 200 милиона лева за купуване на нов изтребител да бъдат харчени прозрачно за обществото.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Двата чешки хеликоптера за борба с пожарите са на летище "Пловдив"

Двата хеликоптера от Чехия кацнаха на летище Пловдив. Те ще се включат в борбата с огъня утре, тъй като полети се извършват в светлата част на денонощието, съобщи в ямболското село Воден главният секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев. Стоянов: Ситуацията във Воден започва да се овладява, работи се по обезопасяване на 2 съседни села Вчера..

публикувано на 17.07.24 в 21:18

Дълго поле е новата огнена точка в община Калояново (обновена)

Малко след 21 часа бе отворен пътят за Карлово в района на калояновското село Дълго поле. Той бе затворен заради задимяване преди разклона за гара Калояново, причинено от пожар на стърнища от двете страни на пътя и около жп   линията. Огънят е локализиран от два противопожарни екипа.  Близо два часа движението към Карлово се отбиваше през село..

обновено на 17.07.24 в 20:03

Изправят пред съда брутален домашен насилник

Районна прокуратура – Пловдив предаде на съд 30-годишният Цветомир Пенков, обвинен в домашно насилие над 24 годишната Ванеса, с която се живели на семейни начала и имат едногодишен син.  Случаят стана известен в началото на годината, когато жената бе приета в болница след брутален побой с множество тежки травми по лицето и тялото, сред които..

обновено на 17.07.24 в 20:02

Потушен е пожарът край Стрелча, над Сестримо е локализиран

Пожарът край Стрелча е напълно изгасен , съобщиха от МВР - Пазарджик.  В късния следобед бяха потушени последните локални огнища, но дежурни екипи на пожарната ще останат на дежурство през цялата нощ.  Доброволци и служители на гоското стопарство също ще останат на място. Огънят бушува две денощия, изгоряха около 400 декара горски площи. Пожарът,..

публикувано на 17.07.24 в 20:00

Овладяха пожара край Отец Паисиево, няма опасност за Пролом

Пожарът около село Отец Паисиево, община Калояново, е почти овладян. Няма опасност за здравето и къщите на местните хора. Тежка техника активно работи по гасенето на огъня в гората, където теренът е пресечен. „Огнището е заобградено от изток, юг и запад с просеки и така на практика трябва да наблюдаваме през нощта огънят да не прехвърля тези..

обновено на 17.07.24 в 17:22