Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Армия и полиция се оттеглят от търсенето на изчезналия мъж в Стара планина

| обновено на 01.11.16 в 21:19

От утре армията и полицията се оттеглят от операцията по издирването на 34-годишния програмист Мирослав Късовски, който се изгуби на 26 октомври в Стара планина, близо до вр. Ботев. 

Това съобщи командирът на 61-ва Стрямска бригада бр.ген. Груди Ангелов, който е зам.-началник на кризисния щаб, базиран в Калофер.

Решението е взето на заседанието на щаба, приключило във вторник вечерта. 

Издирването продължават планинските спасители, горски работници и доброволци, а силовите служби ще се включат отново при необходимост, уточни  генерал Ангелов.  Той добави, че при добро време ще се поднови и търсенето по въздух с армейски хеликоптер. 

Вертолет „Кугър“ от 24-та авиобаза Крумово днес отново е огледал целия район от х. Тъжа почти до върха, където се предполага, че се е изгубил мъжът. Тъй като времето е много лошо – духа силен вятър, има много облаци и сняг, вертолетът не е могъл да стигне до върха. 

Началникът на отбраната ген. Константин Попов е летял на военната машина, заедно с шефа на планинските спасители в Пловдив Георги Стамов, но не са открили нито тялото на Мирослав, нито дрехи, нито колелото на програмиста.

300 военнослужещи от карловската бригада заедно с над 60 полицаи и 10 следови кучета оглеждат терена. Днес са включени нови хора, които смениха колегите си от вчера. Групите са водени от служители на национален парк "Централен Балкан", които добре познават терена. Вече е обходен периметър от над 20 квадратни километра, но без резултат, допълни бр.ген. Ангелов.

Дали ще продължи спасителната акция, ще реши кризисният щаб, който ще заседава привечер, когато се приберат спасителните групи. 

Според председателя на БЧК Христо Григоров издирването на младия мъж от армията, ПСС и МВР е при изключително тежки условия в планината - при минус 9 градуса, сняг, мъгла и силен вятър. „Условия са такива,че се рискува живота и на тези, които търсят”, коментира Григоров.

По думите му, с всеки ден намаляват шансовете да се намери Мирослав. Според него този случай още един път демонстрира, че когато не се спазват елементарни правила се достига до нежелателни резултати. Христо Григоров каза още, че цялата тази история потвърждава, че в нормално време, когато се минава преход от хижа в хижа, туристите не трябва да се движат сами и е необходимо да се обаждат, когато стигнат. „Това е съвсем нормално. Това е гаранция и сигурност. Ето този млад човек тръгва сам, но това е една голяма грешка”, коментира Христо Григоров. 

По думите му тази случка е развълнувала целия български народ. „Дано всички си извадим изводите от поредния случай на едно надценяване на собствените сили”, добави Христо Григоров. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушен е пожар край граф Игнатиево

Пожарникарите гасиха пожар тази сутрин край пловдивското село Граф Игнатиево.  Огънят лумнал в склад на фирма за месо около 6,30 ч. Няма пострадали. Не са засегнати други сгради.  Задимяването е попречило на движението по карловския път. Пожарът е овладян от екип с 6 противопожарни коли.

публикувано на 01.06.24 в 12:30

С редица прояви Пловдив отбелязва Международния ден на детето

В Международния ден на детето Пловдив е изпъстрен с празнични събития и занимателни игри.  Програми за 1 юни са приготвили всички културни институти, а забавленията ще са както в Центъра и в Старя град, така и в парковете на всички райони.  Не само зрители, но и съавтори в събитията ще бъдат децата на Пловдив в голяма събитията, посветени на..

обновено на 01.06.24 в 08:55

Доброволците от 112 правят демонстрации на Гребната база

Днес и утре Доброволно Формирование „Пловдив 112“ към Община Пловдив  организира празник на открито, посветен на  Деня на детето и 5 юни – Деня на българския доброволец при бедствия.  На трибуните на Гребната база децата, младежите и всички пловдивчани ще бъдат запознати дейностите, оборудването и методите на работа при височинно спасяване,..

публикувано на 01.06.24 в 08:55

"Магията на детските усмивки" завладява Пазарджик

С целодневна празнична програма под мотото “Магията на детските усмивки” Пазарджик отбелязва Деня на детето. От 9 до 17 часа на площад “Константин Величков” (Тортата) има организирани редица музикални, творчески и забавни занимания.  Освен това се провеждат и съпътстващи събития, сред които са мащабният танцов шампионат Pazardzhik Dance Open..

публикувано на 01.06.24 в 08:49

Балон полита над града на Ботев Калофер, заря-проверка в Сопот

Децата в Калофер ще отбележат 1 юни с полет с балон над града на Ботев. Инициативата се организира от Съюза на парашутистите и е част от проявите, посветени на 148-та годишнина от гибелта на поета и войводата. Началото е в 9.00 часа. По-късно малчуганите могат да се включат в рисуването на открито под мотото „Нарисувай ми бащино огнище“. По..

публикувано на 01.06.24 в 08:43