Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелен синдикат поиска 700 лева заплата за пловдивските чистачки и паркови работници

700 лева да е работната заплата на чистачките в ОП „Чистота“ и на колегите им от ОП „Градини и паркове“ на Община Пловдив. Зад тази местна гражданска инициатива  застават от Синдикат Зелена Икономика. Това е организация в процес на регистрация и внася искането до края на седмицата  в Общинския съвет по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Координаторът за Пловдив и Пазарджик Васил Къдринов заяви, че в подписка от над 120 участници настояват за справедливи възнаграждения през 2017 година за работещите в двете предприятия.  Отделно се настоява и за по 60 лв. месечно за ваучери за храна, пише в подписката.

По данни на този синдикат се касае за 1 млн. лв. от общинския бюджет за следващата година.С тях ще могат да се увеличат възнагражденията на близо 700 работници в двете фирми, изчислява Къдринов. Според него те работят при робски условия на труд за минималната работна заплата от 420 лв, но след данъци реално са 370 лв. на месец.

Снимка

Директорът на „Чистота“ Иван Стоянов каза, че от 1 януари 2017 г. работните заплати на работещите в предприятието стават 460 лв. Той коментира, че не познава Васил Къдринов и синдиката и няма да преговаря с нерегистрирани неправителствени организации. Според него цялата кампания сега е предизборна и няма да влиза в  полемиката. Стоянов припомни, че „Чистота“ се издържа от такса "битов отпадък", която гражданите плащат и ако трябва да има увеличение на заплати, трябва да се вдигнат данъците в Пловдив, нещо което не е планирано за 2017 г.

Лидерът на КНСБ в Пловдив Боян Бойкински заяви, че те имат най - много членове в общинските предприятия. Паралелно синдикални структури има КТ „Подкрепа“ и НРС „Заедно“.  По думите му след изборите ще има тристранен съвет в община Пловдив, където ще се разгледа увеличаването на работните заплати от догодина. Бойкински категорично заяви, че 700 лв. от КНСБ предлагат като начална работна заплата за работник или служител с висше образование във всеки сектор.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и техника..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28