Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сива хрътка" в читалище "Алеко Константинов

Българинът Ангел Колев идва от Америка за да представи в читалище "Алеко Константинов" презентацията си "Сива хрътка". 

Ангел Колев е професионален журналист. Имигрира в Америка през 1998 г. За Ангел Колев обаче Америка не е непознат континент. Шансът, огромното любопитство и несекващата енергия са му дали възможност да прекоси Съединените щати от източния до западния бряг преди да се установят тук. Пътува обикновено с автобус, алчен за приключения, срещи с хора и лични открития по улиците на малки и големи американски градове, които обикновено остават встрани от туристическите маршрути.

Резултат от тези приключения са две книги, които са му особено скъпи: „99 страници за Америка” и „Това е Аляска”. Ангел е посетил 30 страни, a само по Америка е изминал 100 000 мили. Изкачил е Мачу Пикчу в Перу, бродил е из Патагония в Чили и е успял да достигне до най-младия вулканичен остров Рангитото в Нова Зеландия.

Автобусните линии “Сивата хрътка” (Greyhound Lines) са основани през 1914 г. и обслужват повече от 3 800 дестинации в Северна Америка. Всяка година 25 млн. души пътуват с автобусите на “Сивата хрътка”, които са се превърнали в един от символите на Америка.

Макар и на огромно разстояние от България, Ангел Колев остава свързан с българската култура. Почти всяка година спонсорира издаването на книга от български писател. С неговата подкрепа са издадени поетичния сборник „Ерозия на чувствата” на Дилян Тодоров, „Двете смърти на страшния вълк” на Христо Джелебов, „Бавни портрети” на Невена Борисова, спечелила голямата награда за поезия „Южна пролет” през 2009 г., стихосбирката “И идва онзи странен ден” на Петър Китински, „Ловни разкази” на Чавдар Ангелов, „Чудото с българина” на Йото Пацов, “Бизони край Дунава” на Симеон Гаспаров, „Брак по съвест” на Елена Трифонова, повестта в писма на Йото Пацов “Еписто” и “Прелъст и светогорски стихотворения” на Николай Милчев.

Срещата се организира съвместно с Фондация “Приятели на Чикаго” .  Ще присъства г-н Иван Сотиров –председател на фондацията. Иван Сотиров е първият генерален консул на България в Чикаго.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31