Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Третият фалшификатор на милионите евро остава в ареста

| обновено на 03.11.16 в 18:32


Пловдивският окръжен съд остави в ареста  третия арестуван по аферата с откритите почти 14 милиона фалшиви евро.  Това е Атанас Ангелов, по прякор Начо,  в чиято къща в село Татарево бяха  открити част от парите,  още готови за нарязване разпечатки с банкноти, 14 пушки и над 3 килограма марихуана.  


В началото защитата на Атанас Ангелов помоли за по-лека мярка, като изтъкна тежкото му здравословно състояние – чести епилептични пристъпи, заради които се нуждае от домашна обстановка.  Освен това той сам се  е предал, съдействал е на разследването, има постоянен адрес в Първомай, където се грижи за своята съпруга и дъщеря студентка, които разчитат на неговите доходи. 


Самият обвиняем разкаяно се разплака в съдебната зала като  увери, че  няма да избяга и ще продължи да свидетелства.  


Прокуратурата обаче парира тези доводи с изреждането на доказателствата - професионално изработените фалшификати  на банкноти от по 500 евро - нарязани и листове със заготовки, без холограмни стикери. Обвинението разкри още, че  задържаните фалшификатори напълно са съзнавали престъпната си дейност, като са опитали да избягат от полицаите и да укрият стоката. Не на последно място в дома на Ангелов са открити 14 пушки, откраднати преди две години от магазин в Хасково, който после е бил опожарен, както и над 3 килограма марихуана.  


В крайна сметка съдът прецени, че са налице почти всички предпоставки за най-тежката мярка и го остави в ареста.


От тримата  арестувани  единият - Румен Янев - също бе задържан, но тъй като е оказал пълно съдействие и разкрил схемата,  бе освободен под парична гаранция от 5000 лева.  Третият задържан в момента е в ареста. 


За  разкриването на крупната престъпна операция  по за пласирането на почти 14 милиона фалшиви евро, предотвратена от ДАНС, МВР и  пловдивските криминалисти съобщи във вторник главният  прокурор Сотир Цацаров,  специално пристигнал в Пловдив, заедно с ръководителите на  Апелативна и Окръжна  прокуратура – Иван Даскалов и Румен Попов.


Разследването е тръгнало след оперативен сигнал за готвената сделка.  Професионално изработените фалшификати са били банкноти от по 500 евро - нарязани и листове със заготовки, без холограмни стикери.  


Цацаров отбеляза, че преди 6 месеца в Централна поща- София е бил задържан получател на колетна пратка от Китай с 1.5 милиона стикери, навити на ленти.  


Производството на ментетата е стигнало до такава степен на координация, че в крайна сметка липсата на холограмния стикер сега се решава  с пристигнето на  малка колетна пратка, каза главният прокурор.  Иззети са 1117 нарязани банкноти от по 500 евро на стойност 558 500 евро , 405 листа с отпечатни по 6  банкноти съсъщия номинал или 1 милион 215 хиляди евро и около 12 милиона евро, открити в язовир Мечка край първомайското село Татарево.


Банкнотите са още мокри.  Хартиените милиони  до вчера още се изсушаваха в охранявано помещение в  централата на полицията.


Най-вероятно фалшивите пари са отпечатани в разбитата преди време печатница в Първомай, а този случай приключи наскоро с осъдителна присъда.


Любопитното в сегашния случай е съзнателната печатна грешка в изображението – за разлика от оригиналите, на ментетата  липсва важен рисунък - единия от ръкавите на Халкидическия полуостров - Атон. Това се смята за  „почерк“ на майсторите фалшификатори, които  по подобие на великите художници  намират различни начини да  оставят „подписа си“.  Грешката обаче е практически незабележима  при обичайна проверка, хваща се само от  специалисти, което, съчетано с  ювелирна изработка  почти сигурно гарантира успешен пласмент на  хартийките. По предварителна преценка съответствието на фалшификатите с истинските пари е 97% - на границата на съвършенството.  


По случая са арестувани вече тирма души. Днес съдът решава мярката за неотклонение на последния заловен - Атанас Ангелов. На него са повдигнати цели 6 обвинения, включително за притежание на наркотици – 3.2 килограма марихуана и  намерените у него 14  големи пушки и патрони към тях.  Стана ясно, че те са  или откраднати преди две години от разбит магазин в Хасково, който след това е бил опожарен за заличаване на следите.


Оказа се, че  тези обикновени  хора от народа са отрудени земеделски производители, а Атанас Ангелов преди време имал ремонтен автосервиз.


След задържането на тримата, Румен Янев е направил пълни самопризнания и доброволно е завел полицаите  до язовира, където са киснати банкнотите, за да изглеждат по - „Винтидж“ – тоест,  да придобият  употребяван вид. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отново глобени пешеходци в Пловдив, проверките продължават

Близо 70 пешеходци са санкционирани по време на спецакции на полицията през миналата седмица в Пловдив и региона. За наближаващите празници около Великден сектор "Пътна полиция" ще осигури засилено полицейско присъствие по всички входно-изходни артерии на града. 66 нарушения, за които са глобени пешеходци, са констатирали служителите на..

публикувано на 26.04.24 в 17:36

В Столипиново слагат още кофи за смет, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51