Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Третият фалшификатор на милионите евро остава в ареста

| обновено на 03.11.16 в 18:32


Пловдивският окръжен съд остави в ареста  третия арестуван по аферата с откритите почти 14 милиона фалшиви евро.  Това е Атанас Ангелов, по прякор Начо,  в чиято къща в село Татарево бяха  открити част от парите,  още готови за нарязване разпечатки с банкноти, 14 пушки и над 3 килограма марихуана.  


В началото защитата на Атанас Ангелов помоли за по-лека мярка, като изтъкна тежкото му здравословно състояние – чести епилептични пристъпи, заради които се нуждае от домашна обстановка.  Освен това той сам се  е предал, съдействал е на разследването, има постоянен адрес в Първомай, където се грижи за своята съпруга и дъщеря студентка, които разчитат на неговите доходи. 


Самият обвиняем разкаяно се разплака в съдебната зала като  увери, че  няма да избяга и ще продължи да свидетелства.  


Прокуратурата обаче парира тези доводи с изреждането на доказателствата - професионално изработените фалшификати  на банкноти от по 500 евро - нарязани и листове със заготовки, без холограмни стикери. Обвинението разкри още, че  задържаните фалшификатори напълно са съзнавали престъпната си дейност, като са опитали да избягат от полицаите и да укрият стоката. Не на последно място в дома на Ангелов са открити 14 пушки, откраднати преди две години от магазин в Хасково, който после е бил опожарен, както и над 3 килограма марихуана.  


В крайна сметка съдът прецени, че са налице почти всички предпоставки за най-тежката мярка и го остави в ареста.


От тримата  арестувани  единият - Румен Янев - също бе задържан, но тъй като е оказал пълно съдействие и разкрил схемата,  бе освободен под парична гаранция от 5000 лева.  Третият задържан в момента е в ареста. 


За  разкриването на крупната престъпна операция  по за пласирането на почти 14 милиона фалшиви евро, предотвратена от ДАНС, МВР и  пловдивските криминалисти съобщи във вторник главният  прокурор Сотир Цацаров,  специално пристигнал в Пловдив, заедно с ръководителите на  Апелативна и Окръжна  прокуратура – Иван Даскалов и Румен Попов.


Разследването е тръгнало след оперативен сигнал за готвената сделка.  Професионално изработените фалшификати са били банкноти от по 500 евро - нарязани и листове със заготовки, без холограмни стикери.  


Цацаров отбеляза, че преди 6 месеца в Централна поща- София е бил задържан получател на колетна пратка от Китай с 1.5 милиона стикери, навити на ленти.  


Производството на ментетата е стигнало до такава степен на координация, че в крайна сметка липсата на холограмния стикер сега се решава  с пристигнето на  малка колетна пратка, каза главният прокурор.  Иззети са 1117 нарязани банкноти от по 500 евро на стойност 558 500 евро , 405 листа с отпечатни по 6  банкноти съсъщия номинал или 1 милион 215 хиляди евро и около 12 милиона евро, открити в язовир Мечка край първомайското село Татарево.


Банкнотите са още мокри.  Хартиените милиони  до вчера още се изсушаваха в охранявано помещение в  централата на полицията.


Най-вероятно фалшивите пари са отпечатани в разбитата преди време печатница в Първомай, а този случай приключи наскоро с осъдителна присъда.


Любопитното в сегашния случай е съзнателната печатна грешка в изображението – за разлика от оригиналите, на ментетата  липсва важен рисунък - единия от ръкавите на Халкидическия полуостров - Атон. Това се смята за  „почерк“ на майсторите фалшификатори, които  по подобие на великите художници  намират различни начини да  оставят „подписа си“.  Грешката обаче е практически незабележима  при обичайна проверка, хваща се само от  специалисти, което, съчетано с  ювелирна изработка  почти сигурно гарантира успешен пласмент на  хартийките. По предварителна преценка съответствието на фалшификатите с истинските пари е 97% - на границата на съвършенството.  


По случая са арестувани вече тирма души. Днес съдът решава мярката за неотклонение на последния заловен - Атанас Ангелов. На него са повдигнати цели 6 обвинения, включително за притежание на наркотици – 3.2 килограма марихуана и  намерените у него 14  големи пушки и патрони към тях.  Стана ясно, че те са  или откраднати преди две години от разбит магазин в Хасково, който след това е бил опожарен за заличаване на следите.


Оказа се, че  тези обикновени  хора от народа са отрудени земеделски производители, а Атанас Ангелов преди време имал ремонтен автосервиз.


След задържането на тримата, Румен Янев е направил пълни самопризнания и доброволно е завел полицаите  до язовира, където са киснати банкнотите, за да изглеждат по - „Винтидж“ – тоест,  да придобият  употребяван вид. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38