Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов хвърля оставка?

| обновено на 06.11.16 в 22:00

Генерал Румен Радев печели първия тур на президентските избори, следван от кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. Социолозите са категорични, че новият български президент ще бъде определен след балотаж.

Според първите резултати от екзитпола на  "Алфа Рисърч" за независимия кандидат Радев, подкрепен от БСП са гласували 24,8% от избирателите. Цецка Цачева събира 23,5 на сто.

Очаквано на трето място е кандидатът на Патриотите – Красимир Каракачанов с 13,6% подкрепа. 8.3 на сто от гласовете има Веселин Марешки, следван от Трайчо Трайков - 7.1%, Пламен Орешарски 6.9% и квадратчето „Не избирам никого“ - 6.2%

Ивайло Калфин от АБВ е с 3.8%, а Татяна Дончева – почти 2.1 на сто.

Не е изключено в данните за Красимир Каракачанов, Веселин Марешки и Трайчо Трайков да настъпят промени, каза Геновева Петрова от социологическата агенция "Алфа рисърч". Тя подчерта, че трябва да се изчака и вотът от чужбина. 

Протестен вот привлича най-много Марешки, защото е успял да се наложи като алтернатива, в която избирателите припознават възможността да изявят протестния си вот срещу традиционните партии, срещу политическата система, а не толкова срещу настоящото управление, обясни Петрова. 

До 3800 хиляди ще достигне броят на избирателите, който е 58 на сто от имащите право на глас, прогнозира още Геновева Петрова.

Според данните на две други агенции - "Маркет линкс" и "Галъп интернешънъл" - също ще има балотаж между Румен Радев и Цецка Цачева. Екзитполът на "Маркет линкс" дава 24.63% от гласовете за Румен Радев и 23.46% за Цецка Цачева. Според "Галъп интернешънъл" разликата между двамата е по-голяма - Румен Радев събира 26.7% от вота, а Цецка Цачева 22.5% от гласовете на избирателите.

И президентските избори и референдума са с много висока избирателна активност. Към 17 часа за референдума са гласували около 40 процента от избирателите. Според "Алфа рисърч" обаче е възможно до края на изборния ден гласувалите на референдума да не прехвърлят 50%.

За мажоритарна избирателна система са 79 на сто от гласувалите според предварителните резултати на "Галъп интернешънъл" за референдума. Срещу мажоритарно гласуване са 16,4 на сто, а 3,7 не са отговорили.

На втория въпрос за задължителното гласуване своя глас "да" са дали 70,6 на сто, против са били 26,5 процента, а 2,2 не са отговорили.

За намаляване на партийните субсидии са гласували 80 процента, 16,3 на сто са били против, а 2,6 на сто не са отговорили.
На референдума са гласували 47 на сто от гласоподавателите според "Галъп интернешънъл".

В референдума са участвали 50,37 на сто от гласоподавателите, или над 3, 4 млн. души, по прогнозни данни към 20.30 ч. на "Маркет линкс".

Според прогнозните данни на агенцията около 80 на сто от гласувалите в референдума са за мажоритарни избори и за намаляване на субсидията за партиите.

82,66 на сто от избирателите са дали гласовете си за избиране на народните представители с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, а 80,45 на сто подкрепят годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори.

Да се въведе задължително гласуване на изборите и референдумите искат 68,19 на сто от участниците в референдума, според  "Маркет линкс".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Прокуратурата решава за мярката на диригента Манукян

Днес прокуратурата в Пловдив трябва да реши каква мярка за задържане ще поиска за диригента Левон Манукян. Манукян е обвинен за фиктивни назначения и е заподозрян за източването на държавни средства в огромни размери. В престъпната схема са участвали десетки хора. Манукян бе задържан по време на среща със свои съучастници в Пловдив. Той бе..

публикувано на 01.10.24 в 08:53

Първи данни от черната кутия на разбилия се LZ-39

Първоначалните данни от разчитането на черната кутия сочат, че вероятната причина за катастрофата на 13 септември на учебно-бойния самолет "LZ-39 ZA Албатрос" е нисък полет преди вертикалното набиране на височина, съобщиха БНТ и bTV. Черната кутия бе изпратена за разчитане в Чехия, страната производител на самолета. Припомняме, че трагичният инцидент..

обновено на 01.10.24 в 07:04

ПУ "Паисий Хилендарски" открива новата учебна година

Тържествено откриване на новата академична 2024/2025 година на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" ще се проведе днес, от 11:00 часа. Събитието ще се състои в Спортната зала на висшето училище на адрес бул. "България" № 236А, уточни заместник-ректорът по международна дейност и връзки с обществеността доц. д-р Борян Янев.  По традиция на..

публикувано на 01.10.24 в 07:03

Отменят тестването на Националната система за тревога

Отлага се тестването на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване - съобщават от МВР. Информираме, че планираното за днес тестване на Националната система за ранно предупреждение  и оповестяване и на системата BG- Alert се отлага.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред..

публикувано на 01.10.24 в 06:49

Обсъждат транспорта до селата Труд и Войводиново

Проблемът с транспорта между селата от община „Марица“ Труд и Войводиново и Пловдив ще бъде обсъден на среща в областна администрация днес.  Целта е да се постигне споразумение градските линии с номера 1 и 15 да стигат до двете села. На срещата представители на двете общини ще се опитат да удовлетворят исканията на хората.  Припомням, че в..

обновено на 01.10.24 в 06:40