Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В понеделник ще е късно, избираме между Европа и Евразия

| обновено на 08.11.16 в 15:47

В началото социолозите даваха предимство на Цецка Цачева, но резултатът от първи тур показа обратното – спечели Румен Радев. Това показва, че има проблем с начина, по който най-голямата партия избра своя кандидат за президент, коментира в интервю за Радио Пловдив депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

Не може най-силната партия толкова време да крие своя кандидат, това не е европейско поведение. Нито една партия не разполага с такава електорална подкрепа като ГЕРБ и подобно поведение на изчакване и непосочване на избрания за поста на държавния глава не е добра практика и отношение към нейните членове и симпатизанти.

Освен това ГЕРБ трябваше да номинира кандидат с по-ясен десен профил. Но сега нещата са ясни – нито Румен Радев има типичния ляв профил, нито Цецка Цачева  - десния. Важно е да знаем до какво обаче ще доведе избора на един от тях, каза още Методи Андреев.

Той подчерта, че в неделя ще се решава къде да се позиционира България - в Европа или в Евразия. Според него има реална опасност геополитическият курс на страната ни бъде обърнат на 180 градуса и тя да излезе от европейската си орбита.

Затова аз ще гласувам за Европа и НАТО и всеки сам трябва да реши какво иска - дали да остане в Европа или да отиде към избрания и посочен от Георги Първано път – към разкъсаната от противоречия и конфликти Евразия, заяви Методи Андреев..

Той коментира и позицията на РБ за балотажа, като подчерта, че коалицията не е единна формация и това обяснява противоречията на партиите в нея. Но не е важно какво казват партийците, важна е думата на стотиците хиляди избиратели, затова те трябва да изберат къде да се позиционират, кого  и какво да изберат и в понеделеник никой не трябва да се сърди на друг, а на самия себе си.

Не може да се разчита на авторитета на който и да е лидер, нужно е хората в неделя да мислят с главите си, добави Методи Андреев.

Той посочи, че е видно как в последно време Русия още по-солно е активирала своите претенции към България. У нас рубладжийските среди са твърде силни, а флагман на тази атака срещу НАТО и ЕС е БСП.

След като Румен Радев е издигнат за кандидат за президент от ИК защо само лидерите на БСП говориха на пресконференцията в нощта след първия тур, попита Андреев. След което добави, че показателен факт е изборът на вицето на Радев. Илияна Йотова е кадър и добра ученичка на Георги Първанов и ясно накъде тя ще води страната ни и нейната външна политика


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15