Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световна оперна звезда в ролята на Кармен ще видим в "Колодрума"

| обновено на 09.11.16 в 16:34

Световноизвестната оперна певица Анита Рачвелишвили - мецосопрано, ще пее  за първи път в България тази вечер в пловдивската зала „Колодрума“. Ще я чуем в операта „Кармен“, с която в Ла Скала тя печели световна известност. 

Анита Рачвелишвили се включва с огромно удоволствие в мащабния проект на световноизвестния български бас Орлин Анастасов „Опера Голд“, който си е поставил амбициозната задача чрез фондацията на негово име, да доведе под тепетата някои от най-забележителните гласове на съвремието ни в ексклузивни спектакли, само пред пловдивската публика.

Следващите му проекти от фестивала „Опера Голд“ включват и провеждането на майсторски класове с гостуващите световни имена, като разходите на талантливите млади български оперни надежди, които ще се възползват от невероятния шанс, ще бъдат поети от фондацията на Орлин Анастасов.

 Въпреки, че графикът на Анита Рачвелишвили е запълнен за години напред, нейното участие във фестивала “Опера Голд” е специален жест, както към нейния талантлив колега и приятел Орлин Анастасов, на чиято покана Анита откликна с радост, така и към българската публика в града, обявен за Европейска столица на културата през 2019 година.

В „Кармен“ Анита Рачвелишвили ще си партнира със сънародника си - грузинеца Михаил Шишаберидзе, Венцислав Анастасов и Йоана Железчева, солистите, балета и оркестъра на Старозагорската опера, детско-юношеската студия "Маргаритки" и прабългарската школа за оцеляване "Бага-тур".  

Мегапродукцията ще бъде с ефектни костюми, мащабен декор, мултимедия, а във финалните сцени тореадорите ще влязат на коне в Колодрума. Сред тях ще бъде и Ескамилио, в ролята Венцислав Анастасов, който дни преди премиерата под тепетата се научи да язди. За удобство на публиката, многофункционалната зала Колодрума ще бъде тотално прекроена. Предвидени са места само за 2000 души. Всички те ще са разположени амфитеатрално и фронтално срещу сцената. Така зрителите ще имат нормална видимост. Билети за страничните сектори няма да се предлагат.

Оперният спектакъл „Кармен” с Анита Рачвелишвили е събитие, което специалистите определят като „огън на сцената“, заради невероятното сценично присъствие на страстната млада грузинка, която се отличава с вокална мощ и завладяваща артистичност. Нишката на драматизма в хода на действието, се разгръща от режисьора Огнян Драганов, който поставя при голям успех спектакли в България, Румъния, Гърция, Македония, Сърбия, Холандия, Германия, Бразилия, Италия, Колумбия и Русия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Тридневният "Балет без граници" започва на Античния театър

Едно от най-престижните събития в областта на балетното изкуство в България през този сезон Международният фестивал "Балет без граници" стартира днес на сцената на Античния театър. Той ще се проведе в рамките на три поредни вечери.  Магията на музиката, професионализмът на участниците, впечатляващата сценография и изяществото на балетните..

обновено на 03.08.24 в 11:40

Хор от диригенти изпя български фолклорен бисер

В град Хамар, наричан северната "Венеция" на Норвегия, се случи нещо изключително: младият пловдивски диригент Илиян Тиганев създаде хор от млади диригенти от цял свят и с тях изпълни българска фолклорна песен, която буквално запали сърцата на всички присъстващи. Илиян Тиганев, който е диригент на Пловдивския хор "Ангел Букорещлиев", е в Хамар за..

публикувано на 02.08.24 в 16:15

Тази събота "Срещите" питат какво е шамбала

В това августовско утро "Срещите" питат: Какво е ШАМБАЛА и защо пътешественици, изследователи, езотерици не са я открили...  И вярно ли е, че Шамбала е за земята, но не е на земята...  и че енергията на Шамбала е диструктивна за всички онези сърца и умове, които носят омраза?  Гост на СРЕЩИТЕ - издателят Валентин Марков. Слушайте...

публикувано на 02.08.24 в 15:54

Гела е домакин на Гайдарското надсвирване за 21-ви път

Село Гела от днес до неделя за 21-ви път е домакин на Гайдарското надсвирване - най-големият гайдарски празник в Родопите. Богатата фолклорна програма на две сцени, прочутото гайдарско надсвирване, състезания, безплатни уроци по свирене на гайда, демонстрации, занаяти, традиции и родови срещи са само малка част от тридневния празник, който ще събере..

публикувано на 02.08.24 в 09:09

Зам.- кметът Панов и участници в МФФ си размениха подаръци

Сувенири, грузинска ракия, пластики и шапки от фолклорни носии бяха част от подаръците, които участниците в Международния фолклорен фестивал в Пловдив подариха на зам.-кметът Пламен Панов. Това се случи на традиционната среща между Панов и артистите от всички трупи часове преди кулминацията, която е спектакълът на грузинския държавен ансамбъл..

публикувано на 01.08.24 в 14:00