Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Маркет линкс": 10 процента преднина за Радев

10 процента преднина  за ген. Радев на балотажа  сочи последното социологическо проучване на агенция "Маркет линкс" от четвъртък. Прогнозите на агенцията бяха най-точни за резултатите от първия тур, припомня социологът Добромир Живков. 

Тази преднина от 10 процента  на база на гласването, очакваме да се повиши с няколко пункта в полза на Радев, коментира социологът.

От вчера разполагаме със съвсем актуални данни, които показват доста по-висока подкрепа за г-н Радев на втори тур на президентските избори срещу кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. На база всички тя е около 10 % като на база гласували очакваме тя да се повиши с още няколко пункта. Така че към момента имаме около 10 % преднина за г-н Радев срещу г-жа Цачева. 

Честно казано, трудно ми е да кажа абсолютно точно какви бяха процентите, но всъщност около 35 – 36 % от подкрепящите на първи тур г-н Каракачанов биха прелели своя глас в полза на г-н Радев, докато една пета от патриотите  гласували на първи тур биха подкрепили г-жа Цачева, т. е. има диспропорция и то в полза на г-н Радев като това не е единственото изолирано явление. 

По подобен начин, въпреки че г-н Марешки подкрепи кандидата на ГЕРБ, макар по по-завоалиран начин, подкрепяйки всъщност кандидата за вицепрезидент, там също се получава подобно явление, като имаме доста по-сериозен прилив към г-н Радев отколкото към г-жа Цачева. Т. е. нека да го тълкуваме не само като партийни пристрастия и партийни симпатии, нека да го тълкуваме наистина и като протестен вот срещу  системата в някаква степен, желание за промяна и всички тези неща, чиито проявления виждаме във всичките тези факти.

При левите формации картината сякаш изглежда по-консистентна, не е сякаш толкова любопитна като находки като само още нещо бих искал да добавя е, че дори от симпатизантите на Реформаторския блок и подкрепилите Трайчо Трайков има такива, които биха прескочили, буквално казано, кандидатурата на Цецка Цачева и биха отишли още по-вляво, подкрепяйки г-н Радев.

Това може да бъде обяснено  със силната патриотичната вълна и патриотичнта ниша,  която успя да заеме ген. Радев. Това е търсене на обединение на общността и усещането за сигурност, което дава патриотичната кауза.

Така че успехът на ген. Радев може да търсим не само в протестния вот, но и в патриотичната ниша.

Привържениците на ГЕРБ,каза Живков, още на първия тур направиха наказателна акция, като гласуваха за Радев. Това направиха около 10 процента още на първия тур и не смятам, че ситуацията ще се промени и на балотажа.

За ДПС, за които няма спусната директива, се очаква, че ще подкрепят повече кандидатурата на БСП, отколкото на ГЕРБ.

Цялото интервю с Добромир Живков е в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49