Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да се учим от опита на цивилизованите държави

Снимка: БГНЕС

Можеше да се очаква подобна развръзка, защото в управлението на страната и най-вече - в стила на Бойко Борисов, се появиха пукнатини.

Започнаха да се появяват едни неприятни гафове, които напомняха на нещата, които се случваха през първия му мандат. В крайна сметка избирателите си казаха думата. Те са последната инстанция, която не подлежи на обжалване. Това заяви професор Георги Близнашки, бивш конституционен съдия и бивш служебен премиер.

Той коментира и предстоящите промени в Изборния кодекс, след референдума на Слави Трифонов.

БСП и ГЕРБ се обявиха в подкрепа на исканията в референдума. При това положение - нека да направим този експеримент. Това ще бъде на техен гръб, смята професор Близнашки.

Бившият служебен премиер не пропусна и предложението на Бойко Борисов, който се обяви за 0 лева субсидия за партиите.

При Бойко Борисов нещата не са еднозначни. Не трябва да се стига до такава крайност, защото това означава, че нашите политически партии ще бъдат поставени в зависимост от външни фактори, чужди фондации или задкулисието. Не трябва да се допуска подобна развръзка. В крайна сметка трябва да се намали субсидията. Партиите могат да съжаляват, че не го направиха до сега. Партийната субсидия трябва да се намали в разумни граници - до 3-4 лева на глас. Тези 12 лева на глас бяха нещо много екстравагантно и дразнеха обществото, но всички се правиха леко на разсеяни. Не трябва да се изпада в крайности. На Борисов сега всичко му е черно, но това е погрешно от гледна точка на дългосрочните интереси на държавата, коментира професор Близнашки.

Двамата президенти - Росен Плевнелиев, който си отива и Румен Радев, който предстои да встъпи в длъжност, трябва да съгласуват предварително своите позиции. Защото не може да се назначава служебно правителство за няколко седмици и след това да се назначава друго. Трябва да се поучим от опита на цивилизованите държави, подчерта Георги Близнашки.

Той допълни, че е важно Румен Радев да оправдае огромното доверие, което му възложи българския народ. Да се надяваме, че той ще подходи далновидно и ще направи силен екип. И ще даде тон за тези толкова чакани промени в обществено-политическия ни живот, допълни още професор Близнашки.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12