Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не може да има биоцентрала в Труд напук и въпреки гражданите!

| обновено на 15.11.16 в 13:54
Снимка: Антоанета Петричанска

На 1–ви декември жители на село Труд излизат на нов протест срещу дейността на централата за производство на електро и топлоенергия от биомаса, съобщи Галина Тошева от инициативния комитет на протестиращите срещу работата на съоръжението. Очаква се отново да бъде блокиран за кратко главният път Пловдив – Карлово в участъка на село Труд, но предстои институциите да разрешат провеждането на протестното шествие. 

Причината за недоволството са продължаващите негативни въздействия върху хората от селото – денонощният шум от централата и периодичното изпускане на миризми от оборска тор и селаш, обясни Тошева. Тя подчерта, че проблемът не е решен, а хората в Труд настояват централата да бъде преместена или изцяло затворена.

Снимка

Омбудсманът Мая Манолова бе на посещение тази сутрин в село Труд. В присъствието на кмета Красимир Минков тя се срещна с представители на инициативния комитет и съобщи, че заедно с експертите си днес ще посети община „Марица“, РИОСВ-Пловдив и РЦЗ-Пловдив, за да изискат цялата документация за дейността на централата. Така ще проверим дали предприетите до момента действия от отговорните институции съответстват на закона, обясни Манолова. Тя подчерта, че ще настояват заради възникналия проблем РИОСВ да възложи изготвянето на Оценка за въздействието върху околната среда от работата на централата. 

Още утре на среща със здравния министър омбудсманът ще постави въпроса за спешното изготвяне на правила и критерии, на които трябва да отговарят подобни обекти, включително отстоянията от населените места и влиянието им върху здравето на хората. Тези регламенти трябва да действат занапред, но да са валидни и за заварените случаи като този в село Труд, допълни Манолова. Тя е категорична, че проблем като този не може да бъде заметен или просто ще отшуми, защото хората се сблъскват с него ежедневно.

Личното ми впечатление е, че тази централа не може да продължи да съществува на това място пред вид недоволството на хиляди хора, които живеят в Труд. Няма как това да се случи напук и въпреки гражданите, заяви омбудсманът Мая Манолова.

Случайно или не, също днес в централата в Труд ще бъде поставена мобилната измервателна лаборатория на Изпълнителната агенция по околната среда, за да бъдат измерени вредните емисии и шумове.

Припомням, на 20-ти октомври жители на Труд протестираха срещу дейността на централата и блокираха за кратко Карловско шосе. Протестът им бе подкрепен от кметовете на Труд и на община „Марица“ Красимир Минков и Димитър Иванов.

Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Овладяха пожара край Отец Паисиево, няма опасност за Пролом

Пожарът около село Отец Паисиево, община Калояново, е почти овладян. Няма опасност за здравето и къщите на местните хора. Тежка техника активно работи по гасенето на огъня в гората, където теренът е пресечен. „Огнището е заобградено от изток, юг и запад с просеки и така на практика трябва да наблюдаваме през нощта огънят да не прехвърля тези..

обновено на 17.07.24 в 17:22

Пожарът край Стрелча е локализиран, остават дежурни екипи през нощта

Пожарът край Стрелча е напълно локализиран, но гасителните действия продължават вече втори ден. Неутрализират се локални огнища в ограничения от изградените просеки периметър.  Поне 400 декара смесена гора е напълно опожарена, но все още не е ясен размерът на засегната от огъня горска площ.  Пожарът е овладян и локализиран в един..

обновено на 17.07.24 в 17:22

Авария на далекопровод подпали гората над Сестримо

Пожар е възникнал в района на просека се под далекопровод за високо напрежение в землището на село Сестримо.  На място са изпратени екипи на местното горско стопанство, на пожарната в Белово и хора от населеното място, които да го загасят.  Предполага се, че е възникнал от авария на трасето за пренос на електричество. 

публикувано на 17.07.24 в 17:19

Изправят пред съда брутален домашен насилник

Районна прокуратура – Пловдив предаде на съд 30-годишният Цветомир Пенков, обвинен в домашно насилие над 24 годишната Ванеса, с която се живели на семейни начала и имат едногодишен син.  Случаят стана известен в началото на годината, когато жената бе приета в болница след брутален побой с множество тежки травми по лицето и тялото, сред които..

публикувано на 17.07.24 в 15:36

Вятърът затруднява борбата с пожара край Отец Паисиево

Продължава гасенето на големия пожар в Средна гора, обхванал близо 10 хиляди декара на няколко фронта. На този етап няма опасност за селата Отец Паисиево, Пролом, Бегово и Сърнегор, но вятърът затруднява работата на огнеборците.   Пожарът от калояновското село Отец Паисиево в момента гори над селото в посока брезовското село Сърнегор. Другата посока..

публикувано на 17.07.24 в 14:09