Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фискалната политика е лост на всяко правителство

Бюджетът е най-важният икономически закон, а не толкова – политически. Законът за бюджета обаче  има сериозен политически привкус от гледна точка на това, че Правителството на различните страни – леви, десни, центристки и коалиционни, се различават по това, какви фискални политики предлагат за реализация на бюджета, заяви депутатът от БСП Румен Гечев. 

Гечев подчерта, че в бюджета се вижда почеркът на управляващото мнозинство, което има отговорност за него. Опозицията има ролята да предложи алтернативните варианти. Защитата на бюджета е основно задължение на управляващите.

В случая обаче сме в особена ситуация на разпад на управляващата коалиция, който не започна  в дните преди последните президентски избори и управляващата коалиция понесе огромни загуби и получи червен картон от своите  избиратели, но този разпад продължава вече повече от година. Изборите ускориха този процес и сега управляващите се оказват в роля, в която този бюджет и тази негова философия няма как да получат подкрепа в Парламента.

Като конструктивна опозиция ние обаче направихме всичко възможно да убедим управляващите да се промени философията на бюджета, за да се постигне консенсус за неговото приемане. Това може да стане само при условие, че управляващите се съобразят с някои от нашите основни предложения, свързани с философията на бюджета, заяви Гечев. Като пример той посочи  внесените от БСП законопроекти за отмяна на плоския данък и въвеждането на прогресивното данъчно облагане, което е свързано със социална справедливост. На второ място Гечев назова връщането в бюджета на инвестиционния фонд, формиран при предишното Правителство в размер на 500 млн лв, който е имал доказано положителен ефект върху развитието на изоставащите райони в България, както и несъгласието на БСП със замразяване на социалните програми. Параметрите на бюджета могат да бъдат коментирани едва след като  бъдат приети предложенията на БСП, посочи  депутатът от БСП Румен Гечев. Въпросът не е да имаме изравнен балансиран бюджет, защото никоя страна в ЕС няма цел да има изравнен бюджет. Въпросът е обаче при стриктно спазване на правилата на ЕС да постигнем икономически растеж и повишен жизнен стандарт.

 Повече чуйте от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17