Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Унищожиха хиляди болни кокошки и пилета от птицеферма до Велинград

1700 кокошки и 580 пилета от птицеферма край Велинград са унищожени, заради наличие на салмонелоза.  

Унищожени са и голямо количество яйца. Ликвидирани са и огнищата на заразата. 

Според специалистите,  няма опасност за работниците, които са работили във фермата.  Унищожаването на птиците е извършено по хуманен начин. 

В момента се очакват  резултатите от лабораторните изследвания на още 500 кокошки от съседна ферма, уточняват от областната дирекция „Безопасност на храните“.

Още от категорията

449 вече са болните с коронавирус, 4 в Смолян и по 1 в Пловдив и Пазарджик

449 вече са болните от Ковид- 19 в страната, съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски.    Новите случаи за денонощието с коронавируса са 37, като 27 от тях са в болници. Взети са 566 проби.  Четири от новите случаи са Смолян и това са двама мъже на 52 и на 64 години и две жени на 55 и 59 години...

обновено на 02.04.20 в 12:23

Половин метър сняг покри родопската част на област Пазарджик

Над 20 сигнала за паднали дървета и клони, в следствие на необичайния за април снеговалеж, са подадени в Община Пазарджик през изминалото денонощие. „От 6 часа тази сутрин аварийните екипи отстраняват опасни за хората и за движението по улиците клони. Приоритетно са почистени вече основните пътни артерии и градските булеварди, уточни..

публикувано на 02.04.20 в 12:22

В Пловдив може да платите такса "куче" и онлайн

Собствениците на домашни кучета, регистрирани в Община Пловдив, могат да платят годишната  такса за притежаване  по  банков път  на посочените по-долу банкови сметки при Инвестбанк.  Мярката е сред превантивните срещу разпространението на коронавирус и от Общината информират подробно за стъпките. Като основание за плащането на сумата от..

публикувано на 02.04.20 в 12:10

Изключително интензивни са снеговалежите в Смолянска област

Усложнява се обстановката в Смолянска област вследствие на обилния снеговалеж.  Изключително интензивни са снеговалежите в Смолянска област, които продължават повече от 16 часа. По високите части на Родопите снежната покривка достигна 40 см. Поради зимната обстановка през април, са въведени ограничения за цялата републиканска пътна мрежа на..

обновено на 02.04.20 в 10:25
Красимир Вълчев

Нови дати за матури и външно оценяване предлага МОН

Предлагаме държавните зрелостни изпити за 12 клас да са на 30 май и 1 юни, това каза на брифинг министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той посочи, че ще има нови дати на изпитите за учениците след 7 клас. Там ще имат национално външно оценяване по български език и математика -  евентуално на 13 и 15 юни. Ще останат изпитите за 4 и 10..

обновено на 02.04.20 в 10:25