Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С тpиaж и кoдoвe Спeшнaтa пoмoщ се оптимизира

Снимка: БГНЕС

В цялата страна  от днес започва пробното въвеждане на стандартизираните въпросници за телекомуникационен и екипен триаж в  спешните звена. Новите правила предвиждат да се прави т. нар. пресяване на повикванията към "Бърза помощ" според степента на спешност. За целта се въвеждат и кодовете за спешност на принципа на светофара -червен, жълт и зелен. Това обясни за Радио Пловдив  д-р Димитър Христозов, заместник директор на Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив.

 Нaй-нeoтлoжнитe cлyчaи щe бъдaт c кoд “чepвeн” и линeйкaтa тpябвa дa пpиcтигнe дo 8 минyти. С кoд “жълтo” щe ce oбoзнaчaвaт нe тoлкoвa тeжкo бoлни пaциeнти, кaтo зa тях линeйкaтa щe тpябвa дa пpиcтигнe дo 20 минyти. Съc “зeлeн” кoд ca cъcтoяния, в кoитo пaциeнтитe мoгaт дa изчaкaт мeдицинcкия eкип, кaтo ce пpeдвиждa линeйкaтa дa пpиcтигнe и cлeд 20 минyти, допълни д-р Христозов.

По думите му тестването на системата има две основни цели. Първо, да обучи и усъвършенства уменията на работещите в координационните централи и второ, да даде възможност на пациентите и българските граждани, които се обръщат за помощ, да се информират за новата система и да разберат смисъла на нейното прилагане.

Чрез 13 въпроса диспечерът ще трябва да уточни състоянието на пациента и да определи дали то изисква незабавно изпращане на реанимационен екип. Сред тях са точен адрес, брой на пострадалите, жизнени показатели на пациента - в съзнание ли е, буден ли е, контактен ли е. По телефона ще могат да се дават и инструкции за първа помощ на пострадалия, докато пристигне линейката. 
Д-р Христозов допълни, че преди години също се е работило на този принцип -степенуване на спешноста, но след реформата в доболничната помощ нещата са се променили.  Въвеждането на триажа ще помогне не само за оптимизиране на системата, но и за изграждане на своеобразна карта с нуждите от екипи на Спешна помощ, смятат работещите в системата

. Тази карта ще даде реална представа за максимално доброто разположение на спешните екипи, нуждата от изграждане на нови станции или пък закриването на други, които са неефективни. 

В Пловдив  екипите на спешна помощ са 5 и те  са разположени на различни локации в града, което гарантира бърза реакция и вместване в изискванията за време, поясни д-р Христозов.

12 са филиалите на Спешна помощ в цялата област и всичките са оборудвани с линейки и необходимата апаратура. 

Триажът вече ще важи и за Спешните отделения, в които пациентите ще се приемат и преглеждат в зависимост от спешността и нуждата.

Повече за новата система може да чуете  от прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51