Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археология пак забавя и оскъпява ремонта на "Коматевско шосе"

| обновено на 16.11.16 в 17:07

Централният водопровод на ремонтиращото се „Коматевско шосе“ ще бъде изместен вляво. Това се налага заради новоразкрита част от основите на Античния акведукт на Филипопол в участък от 250-300 метра

Изместването на водопровода ще оскъпи ремонта и ще измести крайния му срок, заяви пред Радио Пловдив директорът на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов. Той цитира решение, взето вчера на среща на кмета Иван Тотев с инспектори и изпълнители на ремонта на пътя, според което разкритите основи на акведукта трябва да бъдат запазени. Кисьов посочи, че решението изцяло е съобразено с препоръките на комисията от Инспектората към министерството на културата, която през последните дни е направила оглед на разкритата археология.

Налага се да коригираме проекта за канализация в движение. Имаме пълна подкрепа от РАМ Пловдив. Това написа късно снощи във Фесбук кметът Иван Тотев. По темата той отбелязва още: Може би това е една от причините досега никой да не се е захващал с "Коматевско шосе". Хиляди извинения за причиненото неудобство на хората в района.

Снимка

Според директора на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов решението е най – доброто, тъй като основите на Античния акведукт ще се запазят, те ще са под земята, отгоре ще се насипе макадам и ще се сложи асфалт, но те няма да бъдат разрушавани. 

Кисьов обясни, че каменната структура е с широчина около 2 - 2,5 метра, в дълбочина също е около два метра – масивни камъни, споени с хоросан. Това е основата, върху която са изградени тухлените колони, а те са поддържали водопровода, снабдяващ античния Филипопол с вода от сегашното село Марково, където са изворите на самия акведукт.

За разлика от предишния сектор от кръстовището със светофара до „Филкаб“, където се откриваха само единични елементи и те можеха да бъдат демонтирани, то сега от „Филкаб“ до стадиона на Коматево, където трябва да се прави реконструкция на пътя, има много добре запазени основа и структура на акведукта, които не могат да бъдат разрушавани, посочи Костадин Кисьов. 

Основите няма да бъдат експонинари, тъй като нямат експозиционна стойност, обясни шефът на пловдивския археологически музей. Той обясни, че това е един каменен зид с дължина около един километър. Той е под земята и за да се експонира, трябва да се разкопае на дълбочина поне три метра и пътят да се премахне изцяло. 

Това, което се вижда, е само горната част на основите, която се намира на 70 сантиметра под нивото на сегашната пътна настилка, каза археологът.

В момента тези основи се разкриват, правят се геодезически и фото заснемания, както и стратиграфски проучвания. Основите обаче няма да се проучват в дълбочина, тъй като разкопаването ще доведе до снижаване, категоричен е Кисьов. 

В бъдеще би могла да се направи нова възстановка на колоните, които са носили античния водопровод, но не и реставриране, смята пловдивският археолог. Той посочи, че така е направен акведуктът в Кавала. Кисьов допълни, че такава възстановка ще изисква много средства.

Цялото интервю с Костадин Кисьов можете да чуете в прикачения звуков файл.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05

Пожарът в Средна гора е обхванал близо 2000 дка

Все още не е локализиран големият пожар в Средна гора край хисарското село Михилци. Борбата с огнената стихия продължава повече от 24 часа с участието на пожарникари от Пловдив, Хисаря, Карлово, Копривщица, Габрово и София, военнослужещи, горски служители и над 80 доброволци.  Огънят е низов и на места върхов като е засегнал широколистни и..

обновено на 13.07.24 в 18:34

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 18:34

Хисаря и Калояново набират доброволци за гасене на пожарите и утре

Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и утре в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово.  Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които заедно с огнеборците, работниците от горското стопанство и военните, помогнаха днес за ограничаването на пожара и така предотвратиха опасността..

публикувано на 13.07.24 в 18:34