Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов и Цветанов носят лична отговорност за загубата на изборите

Снимка: БГНЕС

Политологът Димитър Аврамов смята, че страната върви към единствения възможен вариант – служебно правителство с работещ парламент и подготовка за предсрочни избори. Основните парламентарни групи ясно казаха, че ще върнат проучвателния мандат за правителство, коментира той, докато в НС текат дебатите по подадената от кабинета „Борисов“ оставка.

Според него дестабилизация на държавата няма да има, но трябва да спрем с популизма, да спрем да искаме, а младите хора да се поучат от  поколението, което беше в активна възраст, когато дойдоха промените, а сега са в пенсионна възраст.

Страната не е в политическа криза, а в нормална политическа ситуация, в която ГЕРБ грешно разчете вота на хората, а те  казаха, че харесват генерал Радев, коментира Аврамов.

Румен Радев се харесва, защото е натовски генерал, но като повечето българи е с  балансирана позиция за членството ни в ЕС и НАТО без това да е в конфликт с Русия. Това не е позицията на БСП, която смята, че трябва да сме обвързани с Русия. Той мажоритарно стоеше по- добре от Цецка Цачева, посочи политологът.

По думите му Бойко Борисов и Цветан Цветанов носят лична отговорност за загубата на Цецка Цачева. Те превърнаха избора на Цачева във вот „за“ и „против“ правителството и ГЕРБ. Грешната стратегия и добрата мажоритарна кандидатура на Радев доведоха да победата на генерала, добави анализаторът и подчерта, че това не беше вот срещу управлението на правителството.

Димитър Аврамов смята, че решението на Борисов да подаде оставка е разумно. Той не разбра какво се случва и избра ГЕРБ пред България. Той трябваше да каже, че който е да бъде избран за президент правителството ще работи с него. Сега оставката му заслужава уважение, каза той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17