Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Христов-Грога с изложба живопис в галерия „Аспект”

| обновено на 17.11.16 в 10:44

Иван Христов-Грога открива изложба живопис  в галерия „Аспект”. В единайстата си изложба в галерията, той представя  любими  свои сюжети – приказни зимни пейзажи, портрети на птици и екологични проблеми. Новото е присъствието на повече и по-разнообразни натюрморти, както и няколкото картини с изображения на цветя, които,  както при птиците, са портрети на цветя – в много едър план, с прецизно изобразени детайли, с прозрачни капки роса, те са извън времето и пространството. / 18ч. /

Прекрасен цвят от роза на мастилено черен фон, цъфнала черешова клонка върху светлосиньо, абсурдно детайлно изрисуван цвят на нарцис – все картини, доказващи неподвластното на възрастта майсторство на Грога да се вглежда в детайлите, да ги осмисля и пренася на платното с характерния си фотореалистичен стил.

Снимка

Грога е творец с принципи, които не се повлияха от конюнктурата и не се промениха във времето; той държи изключително на качеството и не прави компромис с естетическите си виждания. Затова и в изложбата са експонирани отново само  двадесетина картини – това е трудът му за цяла една година, картините, които е обмислял, композирал и рисувал с така присъщите за него търпение и прецизност. А и да не забравяме, че бавно и неусетно Грога се приближава към своята 75-а годишнина, която предстои в края на февруари следващата година – възраст, достойна за уважение, и творческа енергия, достойна за възхищение.

В настоящата експозиция феновете на Грога не бива да очакват изненади. Двадесетината платна са тематично групирани в любимите му направления – приказни зимни пейзажи, портрети на птици и екологични проблеми. Новото е присъствието на повече и по-разнообразни натюрморти, както и няколкото картини с изображения на цветя, за които обаче не бихме казали, че са флорални, а по-скоро, както при птиците, са портрети на цветя – в много едър план, с прецизно изобразени детайли, с прозрачни капки роса, те са извън времето и пространството. Прекрасен цвят от роза на мастилено черен фон, цъфнала черешова клонка върху светлосиньо, абсурдно детайлно изрисуван цвят на нарцис – все картини, доказващи неподвластното на възрастта майсторство на Грога да се вглежда в детайлите, да ги осмисля и пренася на платното с характерния си фотореалистичен стил.
Работейки с класическата техника на маслени бои върху платно, Грога постига изключителна прецизност на изображението. Платната му са и хипер- и сюрреалистични, а зимните му пейзажи носят спецификата на така наречения приказен реализъм, но най-силно впечатление прави чувството за покой, което излъчват всички негови картини. Светът на Грога е благ и изпълнен с тишина. Далеч от проблемите на забързаното и нервно ежедневие, той ни предлага една измислена реалност, помага ни да се откъснем от злободневието.

За художника: Иван Христов-Грога е роден в с. Думници край Габрово на 27 февруари1942 г. Завършва Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” през 1969 г. От 1980 до 2006 г. е преподавател по рисуване в СХУ в Трявна. Има участия в над 30 самостоятелни и групови изложби, както и в много пленери в България и в чужбина. Авторът е носител на Трета награда за живопис (1999 г.) и Специалната награда за живопис на Министерството на Културата (2005) на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата-Габрово, на награда за живопис на Националната изложба на учителите-Велико Търново, на Награда за живопис на Община Габрово (2005 и 2006 г.). Картини на Иван Христов-Грога се намират в галерии и колекции в България, САЩ, Гърция, Белгия, Швейцария, Беларус и др. Живее и работи в родното си село Думници.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31