Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС поиска Москов да възстанови лекарските права на патолога на Онкото

| обновено на 17.11.16 в 18:41

Българският лекарският съюз настоява за незабавно оттегляне на заповедта на министъра на здравеопазването Петър Москов, с която беше наказан д-р Петко Маслев - патолог от Комплексния онкологичен център в Пловдив. Това се посочва в становище на съсловната организация, публикувано на интернет страницата й. 
Преди дни министър Москов издаде заповед за отнемане на лекарските права на д-р Маслев за две години. Причината бяха сигнали от пациенти за извършвани ненужни операции в центъра. 
Проверка на Изпълнителна агенция "Медицински одит" констатира нарушения при лечението на осем пациенти, показващи системно и грубо нарушаване на медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика и други нормативни актове, гарантиращи качеството на оказаната медицинска помощ на пациентите, ненужни операции. Докладът от проверката беше изпратен в Главна прокуратура. 
Здравният министър поиска в писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев ръководството на КОЦ - Пловдив да бъде сменено и да се въведе постоянен контрол на качеството на работата заради констатираните от ИАМО нарушения при лечението на осем пациенти.
Издадената заповед не е съобразена с процедурата по извършване на проверки от ИАМО по реда на Наредба 14 за условията и реда за проверки на лечебните заведения от ИАМО, както и с "императивните постулати на административно-санкционното производство, съгласно разпоредбите на Закона за административните нарушения и наказания", се посочва в становището на БЛС. 
Без да е налице нито едно влязло в сила наказание за виновно извършено нарушение от страна на д-р Маслев, същият е санкциониран за повторност. Наложена е най-тежката принудителна мярка, отнето е конституционното право на труд, на упражняване на професия, на едно лице, чието предполагаемо деяние не е установено по предвидения ред, се допълва още в становището на съсловната организация.

Припомням, че медиците от КОЦ-а в Пловдив проведоха два протестни митинга в защита на професията и онкодиспансера. Те бяха категорични, че медицинските стандарти в болничното заведение не са нарушени и хирургическите интервенции са извършени на базата на поставени диагнози. 

Лекарите обявиха, че са обект на грозна и мощна атака, която цели да дискредитира болницата. Зад тази атака, чийто проводник е предаването "Господари на ефира", според медиците, прозират корпоративни интереси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Открива се новата спортна зала "Дунав"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров ще открие новата зала „Дунав“, която беше започната преди пет години, още в последните дни на мандата на бившия градоначалник Иван Тотев през 2019 година. Стойността на строителните дейности възлиза на близо 5 милиона лева.   Този проект трябваше да бъде завършен до 2020 година, но беше спиран на няколко пъти. В..

публикувано на 08.08.24 в 07:53

Лекуват в Пловдив турското семейство от катастрофата

С различни наранявания  са членовете на четиричленното турско семейство, което катастрофира  на 139 км. в пловдивския участък на АМ „Тракия“,  съобщиха от УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.  Състоянието на едно от двете деца е по-сериозно, понеже то  е с фрактура на подбедрицата. Другите са с наранявания по главата, гръдния кош, таза и коремни травми...

обновено на 07.08.24 в 18:05

Засякоха БМВ да лети с 210 км/ч на пътя Пазарджик - Пловдив

На пътя Пловдив – Пазарджик лек автомобил БМВ е бил засечен с 210 км/ч, със 120 км над ограничението, съобщиха от пазарджишката полиция. Предвидената глоба е в размер на 1200 лв., а ако е повторна, санкцията ще бъде двойна, т. е. 2400 лв. В рамките само на едно денонощие с помощта на технически средства в Пазарджишка област са засечени..

публикувано на 07.08.24 в 16:01

Проф. Янчева поиска кметовете да обезопасят депата срещу пожари

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева изпрати писмо до всички кметове на общини с искане за затягане на противопожарните мерки в депата за твърди битови отпадъци и за действия по разчистване на незаконните сметища. „След пожара в депото в Цалапица е необходимо да се обърне специално внимание при експлоатацията на депата в Пловдив,..

публикувано на 07.08.24 в 15:47

Кметът отвори за ваканцията училищните дворове в Пловдив, изненада директорите

Директорите на общинските учебни заведения в Пловдив да осигурят свободен достъп до дворовете по време на ваканцията. Това разпореди кметът Костадин Димитров. Свободният достъп на децата трябва да бъде осигурен за времето от 9.00 до 21.00 часа в неучебно време, в делнични и почивни дни. Директорите трябва да организират и контролират достъпа,..

обновено на 07.08.24 в 14:58