Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апелативният съд в Пловдив отказа на Сотир Цацаров за делото "Кари"

| обновено на 17.11.16 в 16:31

Пловдивският Апелативен съд отхвърли искането на Главния прокурор Сотир Цацаров  за възобновяване на  наказателното дело срещу Христос Боскос за причинената от него катастрофа,  при която тежко пострада  ученичката Катерина Малеева. 

Инцидентът стана на 19-ти май 2014 г. на  автобусната спирка на моста Герджика. Тогава гръцкият студент помете с колата си девойката, която едвам оцеля със счупени крака, ръце и множество тежки травми по главата и тялото. Момичето претърпя множество сложни и скъпи операции, като и до днес не може да се възстанови психически и физически. 

Подсъдим за катастрофата бе и пловдивчанинът Васил Калев като съпричинител, тъй като с неправилен ляв завой на сфетофара е ударил колата на  Христос Боскос, отклонявайки я към спирката.  

В крайна сметка пловдивският Окръжен съд  освободи двамата от наказателна отговорност и им наложи само административни санкции. Така гръцкият студент се отърва  с глоба от 5000 лева и тригодишна забрана да управлява автомобил, а  за Васил Калев наказанието бе 2500 лв. глоба и лишаване от правоспособност за една година. 

С това решение бе отменена първоинстанционната присъда, с която двамата съпричинители на катастрофата  бяха осъдени да платят солидарно сумата от близо 12 600 лв., с които да се  покрият поне част от разноските по лечението на момичето и още 1500 лв. разноски по делото.  

Поради непостъпило протестиране,  тази присъда е влязла в сила.  На това решение обаче се  противопостави главният прокурор Сотир Цацаров, който поиска възобновяване на  делото срещу  Христос Боскос и Васил Калев заради това, че съдът ги  освободи от плащане на обезщетение.  

По-висшата апелативна инстанция обаче  отхвърли аргументите на  главния прокурор с мотива, че по принцип пострадалите при катастрофи  могат да предявят финансови претенции за лечението си завеждайки отделно гражданско дело.  Решението на Апелативния съд е е окончателно, с дата 15-ти ноември. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Пловдив празникът на Св. Марина започва с литийно шествие тази вечер

Литийно шествие по повод храмовия празник на митрополитския храм „Света Марина“ в Пловдив ще тръгне тази вечер от катедралния храм „Успение Богородично“.  И тази година то ще бъде предвождано от копието на чудотворната икона на Света Богоридица Божигробска.  В шествието ще се включат свещеници от епархията и архиереи от Българската..

обновено на 16.07.24 в 07:28
Денят на ашурето в Пловдив през 2023 г.

„Ден на ашурето“ пред Джумая джамия събира религиозните общности

За поредна година различни религиозни общности ще честват „Денят на ашурето“ пред Джумая джамия в Пловдив от 11,30 ч. Домакин на проявата е Районното мюфтийство с подкрепата на общината.  Жителите и гостите на града ще могат да опитат безплатно от вкусния десерт.  Поздрав към присъстващите ще поднесе групата за турски народни танци „Ачелия“ към..

публикувано на 16.07.24 в 07:27

Дим от запалени отпадъци в Шекер махала стресна пловдивчани

Сигнал за пожар в "Шекер махала" в Пловдив е получен малко след 21,20 ч. тази вечер, съобщиха от пловдивската пожарна. Огънят е тръгнал от запалена купчина отпадъци, но впоследствие се е разраснал. Димът от пожара е станал видим от различни крайща на града и хората са се притеснили, но опасност няма. На място са три екипа огнеборци, които гасят пожара,..

обновено на 15.07.24 в 22:23

Евакуираха посетители и персонал на пловдивски МОЛ заради пожар

Евакуираха пловдивски МОЛ заради запалено електрическо табло на заведение в зоната за хранене, видя репортер на Радио Пловдив. Пред търговския обект на бул. "Руски" изчакваха посетители, персоналът на магазините и един пожарен автомобил, а входовете се охраняваха от охранителната фирма, която обслужва обекта. От РДПБЗН-Пловдив потвърдиха за инцидента...

публикувано на 15.07.24 в 20:29

Огромно задръстване, катастрофа край Косово затапи трафика Асеновград - Смолян

Силно затруднено е движението по пътя между Асеновград и Смолян, а причината е катастрофа, възникнала около 13.50 ч. край разклон за село Косово. В сблъсъка са участвали  три автомобила, които са препречили платната за движение.  В пловдивска болница за прегледи е транспортирана 15-годишно момиче, пътувало в една от ударилите се коли...

публикувано на 15.07.24 в 16:04