Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е страшно да сме без бюджет, страшно ще е с "избори до дупка"

| обновено на 17.11.16 в 16:44

След като БСП обяви, че няма да гласува "за" Бюджет 2017 днес я последваха АБВ, Патриотичният фронт и ДПС. Това означава, че бюджета на кабинета "Борисов" може и да не бъде приет. 

Основният риск за Бюджет 2017 е, че всички партии са превключили на предизборна вълна, коментира в интервю за Радио Пловдив икономистът от „Отворено общество“ Георги Ангелов.
 

Всяка от партията предлага неща, за които никой не носи отговорност, тъй като вече нямаме правителство, което да изпълнява бюджета и да отговоря за него. Подобен е случаят в Румъния сега – парламентът гласува различни плащания, а правителството, което ще дойде ще трябва да плаща двойна цена за популизма, каза още Ангелов.

Според него, у нас може да се стигне до тежка бюджетна криза, пред която да бъде изправено следващото правителство. Затова смятам, че не бива да си причиняваме сами това.

Георги Ангелов увери, че нищо фатално няма дори и бюджетът да не бъде приет сега. Дори и той да бъде гласуван, то новото правителство ще си напише свой, когато дойде през пролетта на власт. Дотогава спокойно по закон може да се изпълнява старият бюджет – 1/12 на месец.

Според икономиста по-големият риск е дали след изборите ще имаме стабилност и правителство, което да носи истинска отговорност. Не е добре наистина, че сега политиците изпадат в популизъм и са готови да срутят постигнатата финансова стабилност. После пак ще трябва да изграждаме разрушеното.

Ние имаме испанският опит, където цяла година не можеше да се състави правителство. През това време обаче икономиката се развиваше добре. Т.е. това може да се случи и със служебно правителство. 

При нас проблемът е свързан с факта, че парламентът не може да бъде разпуснат в последните три месеца от мандата на сегашния президент. И заплахата е да не се сътворят грешки, които да влияят негативно години напред. Иначе служебното правителство ще работи два – три месеца, въпросът е тези месеци да не се удължат твърде много. Според Ангелов обаче това може да се случи и най-лошият сценарий е ако се върви към „избори до дупка“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С мащабни проекти район "Тракия" отбелязва своя празник

Точно днесе и празник на най-младият район на Пловдив, а именно „Тракия“, който става на 51 години. Първите блокове там са построени през 1973-та година за да се отговори на разрастващият се град и преодоляване на жилищната криза. Днес увеличаващите се жилища в района създават и проблем с паркирането, но поставят и въпросите, свързани с..

обновено на 06.08.24 в 11:23

Време е партиите да разберат, че НС не е кварталният пясъчник

Не е изненада, че отново отиваме на предсрочни избори, защото партиите още от предишните си постлаха толкова късо одеялце, на което не могат да се съберат всичките им амбиции, каза в предаването "Точно днес" политологът Любомир Стефанов. Политическите ни партии не разбират връзката между гражданите и управлението, дупката между обещанията и..

публикувано на 06.08.24 в 10:34

36 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

36 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване..

обновено на 05.08.24 в 16:40

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „ Св. Георги“...

публикувано на 05.08.24 в 11:23