Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медици призоваха за разумна употреба на антибиотиците

Днес не може да си представим съвременната медицина без антибиотиците – лекарствата, които ограничават и контролират бактериалните заболявания, влияят при трансплантацията на органи, химиотерапията на злокачествените процеси, интензивните грижи, коментира зам.-ректорът по „Международно сътрудничество”  и ръководител на Катедрата по Микробиология при Медицинския университет-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева. 

По думите й използвани разумно и по строги индикации, антибиотиците са мощно оръжие на медиците в борбата им с инфекциите. 

„Неправилното” използване на антибиотиците обаче,  води не само до  резистентност, но  може и  да навреди на човешкия организъм. В Европейския ден на антибиотиците 18 ноември напомняме на медици, пациенти и цялата общественост за необходимостта от рационална антибиотична употреба и политика, допълни   проф. Мурджева.

Тя припомни, че рационалната антибиотична политика налага изписване на антибиотици само, когато са показани и предложени в необходимата доза, по необходимия път и за съответния период от време. Тази политика предполага избор на най-подходящия антибиотик за пациента по отношение на антибактериалния ефект, спектър на действие, малка вероятност за развитие на странични ефекти, антимикробна резистентност, съотношение цена/ефективност. 

Най-честите инфекции в зимния период са вирусните, а те не се лекуват с антибиотици, които повлияват само бактериалните инфекции. Самолечението, което някои пациенти прилагат, компрометира възможността да се лекуват адекватно инфекциозните болести и води до нарастващи размери на резистентността, категорична е проф. Мурджева.

По думите й емпиричната антибиотична терапия се прави при суспектна, с клинична признаци инфекция, но без данни за етиологичен причинител. Обикновено тя започва при животозастрашаващи инфекции (сепсиси, пневмонии, менингити), както и при други възпалителни заболявания, преди наличието на данни за антибиотична чувствителност. Тя обаче се основава на събраните данни за резистентността на микроорганизмите. След получаване на резултатите от тестовете за чувствителност, терапията се съобразява с тях.

Преемтивна антибиотична терапия се прилага преди развитие на инфекциозната патология, без категорични клинични данни, но с ясни рискови фактори и наличие на биологични маркери за възникване на инфекция, напр. при фебрилни неутропенични пациенти.

Антибиотична профилактика се прави за предотвратяване на инфекция, без данни за клинични и микробиологични признаци, но  с вероятен риск за развитие на инфекция. Пример за разумна употреба на антибиотици е периоперативната профилактика. Чрез нея в хирургията се цели да се ограничат микроорганизмите, инфектиращи хирургичната рана, допълни проф. Мурджева.

По инициатива на Световната здравна организация всяка година се организира кампания за осведомеността на хората за отговорно прилагане на антибиотиците.  На тази дата отбелязваме и великите постижения на мнозина учени и колективи, свързани с откриването на антибиотиците - „магическите” средства за лечение на инфекциите и предотвратяване на инфекциозните усложнения.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Дим от запалени отпадъци в Шекер махала стресна пловдивчани

Сигнал за пожар в "Шекер махала" в Пловдив е получен малко след 21,20 ч. тази вечер, съобщиха от пловдивската пожарна. Огънят е тръгнал от запалена купчина отпадъци, но впоследствие се е разраснал. Димът от пожара е станал видим от различни крайща на града и хората са се притеснили, но опасност няма. На място са три екипа огнеборци, които гасят пожара,..

обновено на 15.07.24 в 22:23

Евакуираха посетители и персонал на пловдивски МОЛ заради пожар

Евакуираха пловдивски МОЛ заради запалено електрическо табло на заведение в зоната за хранене, видя репортер на Радио Пловдив. Пред търговския обект на бул. "Руски" изчакваха посетители, персоналът на магазините и един пожарен автомобил, а входовете се охраняваха от охранителната фирма, която обслужва обекта. От РДПБЗН-Пловдив потвърдиха за инцидента...

публикувано на 15.07.24 в 20:29

Огромно задръстване, катастрофа край Косово затапи трафика Асеновград - Смолян

Силно затруднено е движението по пътя между Асеновград и Смолян, а причината е катастрофа, възникнала около 13.50 ч. край разклон за село Косово. В сблъсъка са участвали  три автомобила, които са препречили платната за движение.  В пловдивска болница за прегледи е транспортирана 15-годишно момиче, пътувало в една от ударилите се коли...

публикувано на 15.07.24 в 16:04

Арестуваха измамник, "ужилил" двама с 68 000 лева

Задържаха за постоянно в ареста 69-годишен мъж за две измами на обща стойност 68 000 лева, съобщиха от прокуратурата. Той е обвинен за това, че за две години и три месеца в Пловдив и Шумен измамил двама мъже, като обещал доставка на 1500 метални варели за пчелен мед от Украйна и южнокорейски автомобил. Първоначално 69-годишният измамник..

публикувано на 15.07.24 в 15:54

Съдът в Смолян спря таксуването в новите Сини зони

Административният съд в Смолян спря допуснатото предварително изпълнение на заповедта на кмета Николай Мелемов за събиране на такси от новите сини зони в областния град, съобщи адв. Елена Радева - Даскалова, общински съветник от групата „Нашият Смолян“. Тя уточни, че със заповедта от началото на юли е въведено платено паркиране на нови улици и паркинги..

публикувано на 15.07.24 в 15:11