Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброто изкуство има висока цена

Седем е сакралният час, който всеки актьор чака и дори да няма работа, ако го наблюдавате отстрани, ще видите как той е като завързан кон, който тропа на място  и чака да го пуснат в гонката. Това е едно особено нещо – ние сме като кучето на Павлов – светва лампата и ние сме готови за старт. Това заяви директорът на Драматичен театър – Пловдив Кръстю Кръстев. 

 Светлите часове на деня пък  са онова време, в което се случва големият и смислен труд, който влагат всички работещи в театъра  - актьор, режисьори и човекът, който ще излезе на сцената, ще бъде подготвен за предизвикателствата от публиката, заяви Кръстев.  Освен спектакъла на Лили Абаджиева и Александър Секулов „Няма ток за електрическия стол“ в изпълнение на Краси Доков и Калин Врачански от 19 ч.,  публиката ще види нещо много любопитно. Тя ще надникне на сцената на Пловдивската драма след ремонта, ще се повози на различни съоръжения, ще види как работят съоръженията, да участват така в действието, а екипите ще им показват всичко това. Те сами ще могат така на сцената да участват в действието. Ако лицето на театъра са актьорите,  хората, които подготвят това са много повече. Любопитно е да се види това, което става зад сцената, подчерта Кръстев.

По думите му парите в държавата са толкова, колкото са. Парите за култура никога не стигат, но ние трябва да свикнем с това, че изкуството, за да е добро, то има доста висока цена. Висока цена на хората, които го правят и за всички останали неща, които публиката трябва да види. Изкуството е скъпо, парите никога никъде не достигат. Ние трябва да се борим, когато някой казва „Дайте ми пари и ще видите какво ще правя“ да не звучи „Дайте парите на мен да видите аз какво ще правя“. Не, парите трябва да се дават за продукт. Публиката вече е интелигентна, търсеща, публика, която поставя много високи изисквания. Ние трябва да внушаваме на тези, от които парите зависят, че това не е прищявка. Хората, които работят в театъра най-малко мислят за пари, когато работят.  Ние обаче искаме да представим продукт, който да е качествен, безкомпромисен, той иска цена. Това рефлектира и върху зрителя. Затова ни трябва и по- интелигентния зрител. Всеки, който преминава през изкуството, като се докосва до него, става по-интелигентен, по-грижовен, по-добър човек, подчерта Кръстев. По думите му обаче  политическият спектакъл, който се представя на хората е от лошите екшъни и не е за Оскар. Крайно време е да залагаме на сериозни неща, да не сме толкова спонтанни, защото понякога спонтанността води до негативни последици. 

Чуйте звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Цинга Манга Фънк гостуват в Пловдив

Барабанистът Кирил Добрев е една от емблематичните фигури в етно-група Булгара. От 20 години се занимава с композиране и саунд дизайн за различни филмови, театрални и музикални проекти. През 2003 печели Аскеер за авторска музика към театралния спектакъл “Дивите”. Съавтор е с Влади Михайлов на музиката към българското предложение за Оскар “Кецове”,..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

В "Срещите - разговор за морала

Преизвестно е - зад всяка криза стои моралът. А какво е моралът?  Илия Кожухаров, Петко Атанасов и отец Радослав Паскалев разсъждават в "Срещите" тази събота.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е!

публикувано на 26.04.24 в 10:15

Показват филми с "Поглед към другия"

Петдневна филмова поредица „Поглед към другия“ ще бъде представена от днес в Пловдив .  Международната селекция от киноразкази е инициатива на Гьоте институт - България  и сдружението „Арте Урбана Колектив“ и ще бъде показана в Лъки – Дом на киното. Програмата включва късометражни, документални и игрални европейски заглавия, както и..

публикувано на 26.04.24 в 06:37

Изложба на Александър Христев в галерия "Пловдив"

Дружеството на пловдивските художници представя изложбата „Палитра Европа“ на живеещия във Франция творец Александър Христев в галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет. Роденият през 1976 г. в Париж художник учи в реномирани частни училища в града, като след колежа посещава Екол  ПЕНИНЕНГЕН, Екол де ВОЗ АР, Ателие по живопис Де ла Вил..

публикувано на 26.04.24 в 06:29

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25