Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел каза: 10 млн. евро спешно на Пловдив и фондацията да се позабърза

| обновено на 22.11.16 в 16:40

Българското правителство в най- кратки срокове да осигури на Фондация „Пловдив 2019“ 10 милиона евро, с които тя да работи по домакинството на града като европейска столица столица на културата- това поиска Комисията по мониторинг и консултация след като обобщи доклада предоставен й през октомври и собствените си наблюдения.  

От документа, огласен днес става ясно,  че журито, е обезпокоено от от липсата на развитите на инфраструктурата, от бавния прогрес по водещи проекти като Остров Адата и Кино „Космос“. Оценяващият орган препоръчва по- семпли и ясни послания както и засилване на маркетинговата стратегия.

Положително са оценени политическата подкрепа от страна на местната администрация и реакциите на непредвидени обстоятелства като пожара в тютюневите складове.

В Пловдив докладът се приема като справедлив и добронамерен - става ясно от думите на изпълнителния директор на Фондацията Валери Кьорленски. Той е солидарен с изразената критика, а по отношение на чаканите от държавата средства в режим на правителство в оставка има нови въпроси. 

На практика няма с кого да разговаряме, служебното правителство няма да е в час, а предварителните договорки с министрите на финансите и на културата явно отпадат. Забавянето няма да е фатално, смята Кьорленски, но във всички случаи ще затрудни работата по договаряне на събития от програмата.

До януари следващата година  екипът на Фондация Пловдив 2019 трябва да представи  ключовите си приоритети с разписани срокове, отговорници и и по- ясно разпределение на бюджета, в който да са заложени реалистично прогнозите за заплати и издръжка.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38