Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборните промени на омбудсмана са зле режисирана PR акция

Цялото правителство в оставка може да бъде повикано за разпит в столичното следствие заради „зелената светлина“ на дарението, свързано с турските ваксини. Това съобщиха от прокуратурата, а с коментар на този факт започва и разговорът с проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право в СУ "Св. Климен Охридски" и бивш конституционен съдия.

Той подчерта, че това е една процедура, уредена в правилника за работа в МС. Друг е въпросът как се прилага тази процедура, но аз не намирам драма,  че ще бъде разпитан цял един кабинет. Да не концентрираме вниманието си върху това злободневие, защото даването на показания нищо не означава, заяви в интервю за Радио Пловдив проф. Пламен Киров.
 

Дали ще се стигне до осъдителни присъди обаче, това ще прецени само и единствено независимият съд.

Относно очакванията на обществото след референдума, свързани с промяна на избирателната система, проф. Киров коментира, че всички хора искат промяна, само че не знаят каква точно да е тя. Когато става въпрос за промяна, то трябва черно на бяло да се напише нещо и да се представи на обществото, за да види то какво ще се променя. Иначе думата промяна е само една мантра. Нищо не се е случило с провеждането на референдума, който необосновано беше обвързан с гласуването за президент. Това само показа, че подобно обвързване е неправилно, защото вотът се повлиява.

Относно предложенията за промяна на избирателната система и смяната на пропорционалната с мажоритарна Пламен Киров каза, че и той започва да мисли като повечето политолози. Ние обикновено искаме нещо от сърце и го подкрепяме, но всъщност не знаем какво точно искаме. Информационната кампания за референдума беше особено неефективна, нея просто я нямаше и затова хората не можаха да направят информиран избор.

Трите въпроса бяха обвързани в система, а всъщност те са доста са диференцирани и това не беше отчетено в гласуването, което бе доста емоционално.

Така наречената законова инициатива на омбудсмана Мая Манолова с внасяне на законопроект за промяна на избирателната система беше просто PR акция и то зле режисирана, заяви Пламен Киров. Омбудсманът не може да сезира НС със законопроект, с него трябва да бъде ангажиран народен представител, той трябва да го внесе в Парламента, за да има някакъв правен смисъл този акт. Затова и внасянето на подобен законопроект от Мая Манолова е едно правно нищо, т.е. PR акция.

Според него има механизъм да бъде свикано ВНС, но няма такъв, за да бъде то разпуснато. Това разпускане зависи само от ВНС. Затова подобно заиграване няма да доведе до нищо добро. Конституционната материя е сложна и тя не може така, с лека ръка, да бъде пипана и прекроявана, защото това може да се превърне в авантюра. Ако се прави нещо, то трябва да се прави обмислено и с необходимото внимание. Не може от една изпусната дума на премиера Борисов, че ще подаде оставка, да се стигне до конституционни промени, каза в заключение проф. Пламен Киров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33