Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Салонна музика от 18-и и 19-и век звучи в Първо студио на Радио Пловдив

| обновено на 04.12.16 в 11:25

Концерт със салонна музика от 18-и и 19-и век ще се проведе на 4 декември в Първо студио на Радио Пловдив.  

Произведения на Моцарт, Бесси и Вебер ще звучат в изпълнение на солиста Илиян Илиев (кларинет) и струнен квартет. Концертът е с начален час 17.00 и е заключителен за седмия сезон на проявите, организирани от "Камерна сцена Пловдив".  

Подготвили сме трудна за свирене и в същото време приятна за слушане програма, обяснява Илиев.  Това е музика, която е звучала в салоните на аристокрацията по специални случаи, а кларинетът е солиращият инструмент.“

Роден в Пловдив, Илиян Илиев получава заслуженото признание на публика и критика по цял свят за творческия си талант, определян за един от водещите кларинетисти на своето поколение. Учил последователно в Националната музикална академия в София и „Джулиард Скул“ в Ню Йорк, кларинетистът с лекота покорява взискателните сцени на САЩ и Европа. Повече от ласкави са критичните отзиви за него: „Илиев владее инструмента умело, свири с наслада, нежност и лекота. Тоновете му са наситени, богати и блестящи от най-високия до най-ниския по цялата гама”, „И. Илиев е легендарен кларинетист. Той направи изумително и непринудено изпълнение, пълно със замах и поразяващ артистизъм”.

Съвместно с наситената си концертна програма И. Илиев развива и налага новаторски метод за преподаване по кларинет, наречен “Cat Tongue”. Неговата педагогическа дейност се счита за иновативна от водещи световни учебни институции. Провежда десетки майсторски класове в Mannes College of Music (Ню Йорк), Curtis Institute of Music, (Филаделфия), в Московската държавна консерватория "П. И. Чайковски" и др. От 2014 г. пловдивчанинът организира в родния си град ежегодна Кларинетна академия. 

Снимка

Снимка

На сцената в Радио Пловдив ще му партнират Милена Димова–Липова – цигулка, Добрина Николова – цигулка, Гергана Чуклева – виола, Анет Артинян–Николова – виолончело, Марияна Колева – пиано.

Паралелно с музиката публиката ще има възможност да види и изложбата „Като по ноти“. Тя е дело на Мила Петкова - графичен дизайнер с дългогодишен опит. Мила работи по проекти за музикално-сценични прояви, покриващи пълния набор от необходимите за всяко събитие печатни материали (от плакат, през билборд и рекламни страници, до билет, покана и бекстейдж баджове). Нейни са плакатите за концерти на Ерос Рамацоти, Хосе Карерас, Металика и др. Част от творбите й са селектирани за участие в тазгодишното триенале на сценичния плакат в София. Изложбата „Като по ноти“ представя авторски версии на плакати за 19 събития, проектирани през периода 2005-2015 г.

По традиция концертите на „Камерна сцена Пловдив" се провеждат в Първо студио на Радио Пловдив. Проектът се съфинансира от Община Пловдив.

СнимкаСнимка


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ангел Демирев акустично трио с концерт в Радио Пловдив

Концерт на Акустично трио Ангел Демирев ще представи авторска музика и интерпретации на произведения от различни стилове. На сцената на Първо студио на Радио Пловдив китаристът Ангел Демирев музицира с колегите си  Христо Минчев - контрабас и  Петър Миланов - акустична китара.  "Пътувам много, работя в различни проекти с колеги от Швейцария,..

обновено на 18.04.24 в 09:12

Румяна Станчева представя новата си книга в Радио Пловдив

Премиера на новата книга на Румяна Л. Станчева „Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа” ще има в Първо студио на Радио Пловдив.  Книгата ще бъде представяна от проф. Клео Протохристова и доц.Камелия Спасова  на  18 април в 18:00 часа. „Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за..

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Виктория Тичинска показва "Истинските инфлуенсъри" в Радио Пловдив

„Истинските инфлуенсъри“ е названието на изложбата, която  се открива в Културния център на радио Пловдив.  Проектът е на младата авторка Виктория Тичинска, която посвещава дипломната си работа на българските параолимпийци и техните невероятни истории за силата на човешкия дух. В експозицията са включени 12 картини – масло и цветни..

публикувано на 12.04.24 в 14:18
Художникът Цветелина Велкова

Цветелина Велкова показва "Цвят и сянка" в Радио Пловдив

Изложбата “ Цвят и Сянка ” на Цветелина Велкова ще бъде открита  на 18 март от 18.30 часа в Културния център на Радио Пловдив.  Експозицията показва разнообразие от графични и живописни творби, включително пейзажи, фигурални композиции и натюрморти. Те се излагат за първи път пред публика. Председателят на Дружеството на пловдивските..

обновено на 18.03.24 в 06:14

Книга за богатството представят в Първо студио на Радио Пловдив

„Богатството ни приляга“ е първата книга на Аида Марковска, холистичен и родов терапевт и Ваня Кънева, магистър психолог, която практикува в областта на взаимодействието между човека и средата. Тя е плод на техния дългогодишен и съвместен труд, и приятелство. На 14-и март, от 18.30 часа, в Първо студио на радио Пловдив ще разберете повече..

обновено на 11.03.24 в 12:26